Fındık, içerdiği yağ ve yağ asitleri türü, protein, karbonhidrat, diyet lif, vitaminler ve mineraller sayesinde insan beslenmesi ve sağlığı açısından çok önemli bir besindir. Yağ içeriği nedeniyle yemekten kaçtığımız fındığın aslında iştahı kontrol etmeye yardımcı olduğunu ve daha birçok faydası bulunduğunu Uzman Diyetisyen Merve Tığlı ayrıntılarıyla anlattı.
* 100 gramında 640 kalori olan fındık, harika bir enerji kaynağıdır.
* Özellikle yağ asitleri içeriği ile ön plana çıkan fındığın 100 gramı 62.4 gr yağ içerirken toplam yağdan gelen enerjinin %91`ini tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, %77.7 ‘sini tekli doymamış yağlardan (oleik asit), %17’sini de çoklu doymamış yağlar oluşturur.
* Protein kalitesi oldukça yüksek olan bitkisel protein kaynağı fındığın, protein içeriğiyle vejetaryen beslenen bireylerin beslenmesinde yeri büyüktür.
* Demir, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin fındık aynı zamanda bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla demir içeren besindir.
* Doymamış yağ asitleri, E vitamini ve lif deposu fındık, kanın pıhtılaşma riskini azaltarak kalp krizini önler. Ayrıca içerdiği tekli doymamış yağ asitleri ile kan kolesterolü, LDL (Kötü huylu kolesterol), TG (Trigliserit) düzeylerini düşürmekte, HDL düzeyini ise yükseltmektedir.
* Yine yüksek E vitamini içeriği, fındığın kansere karşı koruyucu bir etmen olmasını sağlamıştır.
* Magnezyum ve potasyum içeriğiyle fındık, osteoporozu önlemekte etkilidir. Magnezyum ayrıca Tip2 diyabetten korunmada yardımcıdır. Magnezyum, manganez ve B6 vitaminini bir arada içermesiyle fındık ayrıca kadınlarda pms (adet öncesi dönem) semptomlarını azaltıyor.
* Fındık, kabuklu yemişler arasında tekli doymamış yağ asitlerinin en iyi kaynağıdır ve yapılan çalışmalar fındığın koroner kalp hastalıklarından korunmada beslenme programının içinde mutlaka yer alması gerektiğini göstermiştir.
Tüketim miktarına dikkat!
Fındığın enerji içeriği yüksek olduğundan gelişigüzel tüketilmemesi gerekir. Kilo alma diyetlerinde küçük hacim, yüksek enerjisi sayesinde fazla miktarlarda rahatlıkla kullanılan fındık, sağlıklı beslenme ve/veya kilo verme amaçlı beslenme programlarında günde 50 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.
Koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, çocuklardaki beslenme yetersizlikleri gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahip olan fındığın özellikle çocukların beslenmesinde mutlaka olması gerekir.
Fındığın yağ içeriği ve enerji değeri yüksek olduğundan, günlük beslenmede yağlı ve şekerli besinler azaltılarak yerine fındık eklenmesi gerekir.
Hürriyet aile
Mucizevi besin fındık
Yağ içeriği nedeniyle yemekten kaçtığımız fındığın aslında iştahı kontrol etmeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?
YORUM EKLE
1
Hazır meyve suyundaki tehlikeye dikkat!
2
Beyni çalıştıran besinler
3
Yediklerimiz ne kadar sağlıklı?
4
Arıların mucizeleri evlere taşınıyor
5
En ilginç buluşlar sanayiciyle buluşuyor
6
Çayın ömrünü uzatmak için çiftçiyi eğitiyor
7
Geleneksel dondurma üretimi giderek azalıyor
8
EFSA probiyotik için kapıyı tekrar kapattı
9
FoodDrinkEurope’un 2030 hedefleri açıklandı
10
Gıdada rekabeti inovasyon belirleyecek
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12