Kayısı kadar bademi andıran çekirdeği de sıklıkla tüketiliyor. Ancak kayısı çekirdeği ölümle sonuçlanan zehirlenmelere sebep olabilir.
Ege Üniv. Çocuk Acil Servis Sorumlusu Dr. Ulaş Sağ; "Kayısı çekirdeğinin içinde ‘amigdalin’ adında siyanürün öncü maddesi bulunuyor. Mide asiditesini geçtikten sonra, kimyasal reaksiyona geçiyor. Bir su molekülü kaybediyor ve sonra da siyanüre dönüşüyor" diye konuştu.
2 küçük kayısı çekirdeği 10 kilo ağırlığındaki bir çocuğu kısa sürede ölüme götürebiliyor. Mide asidini arttırdığından çekirdeği yiyen kişinin tok olması ve çekirdeğin tazeliği zehirlenmeyi hızlandırıyor.
Dr. Ulaş Sağ, zehirlenme durumuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Önce solunumu durur sonra kalbi durur, hasta durdurulamayan havalelerle gelir. 1 saat 2 saat içinde hastayı kaybedebilirsiniz."
Uzmanlar, kayısı çekirdeklerinin özellikle küçük çocuklara yedirilmemesi uyarısında bulunuyor. Uzmanların pazarlarda bademle karıştırılarak satılan kayısı çekirdekleriyle ilgili de bir uyarısı var.
Siyanür zehirlenmesi yaşamamak için hileli ürün satanlara karşı dikkatli olmak gerekiyor.
trthaber
Meyvesini yiyin çekirdeğinden uzak durun
Kayısı çekirdeğinde siyanüre dönüşen maddenin özellikle çocukları zehirlediği ifade edildi.
YORUM EKLE
1
En ilginç buluşlar görücüye çıktı
2
Çay seven erkeklere kötü haber
3
En fazla onu tüketiyoruz!
4
Çaykur yaş çay alımlarını tamamladı
5
Malatya kayısısına TURKAK'tan onay çıktı
6
Türkiye'nin nüfusu aslında 116 milyon!
7
Tarladan sofraya gıda güvenliğinde yeni dönem
8
Yazın menüsü Akdeniz mutfağı mı?
9
Buzdolabınızdan yoğurdu eksik etmeyin
10
Yüksek kolesterolün faydası da varmış
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12