Gıdavitrini - Sirke insanlar tarafından çok eski dönemlerden beri tanınmış olan bir fermentasyon ürünüdür. Başlangıçta alkollü içkilerin kendiliğinden asetik asit fermentasyonuna uğramaları, yani sirkeleşmeleri arzu edilmeyen bir durum olarak görülmekteydi. Çünkü şarap ve bira gibi içkiler açık bir kapta kendi haline terk edildiğinde sıvının yüzeyinde birkaç gün sonra sirke bakterilerinden bir zar meydana gelip, şarap veya biranın bozulmasına neden olmaktaydı. Fakat daha sonraları insanlar bu olaydan faydalanmasını öğrenmişler ve zamanla sirkeye de gereksinim duyarak olayın mekanizmasını incelemişlerdir. Bulunan eski eserlerden Sümerlerin, Asurluların, Etilerin, İranlıların, eski Mısırlıların ve nihayet eski Yunanlıların sirke yaptıkları anlaşılmaktadır. Doğada yalnız sirkede rastlanılan sirke solucanı M.ö. 3000 yıllarına ait eski Mısır küpündeki tortuda bulunmuştur. İncilin bazı yerlerinde sirkeden bahsedilmiş ve sirke içinde kalker gibi kireçli maddelerin kolayca çözüldüğü kaydedilmektedir. Kleopatra'nın büyük inci danelerini sirkede eritip sofrada ikram etmeyi sevdiği ve Anibal'in de Roma'ya yürüyüşünde ordularının Alp Dağları'nı geçmesi için kayaları keskin sirke ile eritip yol açtığından kaynaklarda bahsedilmektedir.
Kaynak: Prof. Dr. Ö. Utku Çopur - Yrd. Doç. Dr. Canan Ece Tamer - Yrd. Doç. Dr. Yasemin Şahan
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
Keskin sirkenin kime zararı var!
Günübirlik tükettiğimiz bir çok gıda maddesinin tarihçesi hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. İşte sirkenin bilinen tarihi...
YORUM EKLE
1
Formunuzu tatlı yiyerek koruyun!
2
Katkı maddesi içeren salçalara dikkat!
3
Sinsi bir soykırıma mı tabi tutuluyoruz?
4
Seradan sofraya sera işçilerinin hikayesi
5
Gıda üreticileri internette kooperatifleşecek
6
Barilla Satış Müdürlüğü’ne Murat Bilir...
7
Kraft Foods’a yeni kurumsal ilişkiler direktörü
8
Her gün ayrı bir kutlama
9
Signal’den tam güç koruma
10
Soğuk süte yüksek prim üreticiyi sevindirdi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12