Son yıllarda yapılan çeşitli bilimsel araştırmalarda; zerdeçal baharatının, başlangıç aşamasındaki kan kanserinin ileri evreye geçmesini engelleyebileceği belirtiliyor. Hastalar; aktarlarda satılan bu baharatı, tuz yerine yemeğin üzerine dökerek kullanabilirler.
Medical Park Erişkin Kemik İliği Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Sevgi Kalayoğlu Beşışık; lenfoma hastalığın tedavisi hakkında bilgi verdi:
Kimler lenfoma açısından daha çok risk altında?
Net bir risk grubundan bahsedemeyiz. Ancak Hepatit C virüsü taşıyanlar, romatizmal hastalığı olanlar, organ ve kemik iliği nakli geçirenler, doğuştan veya sonradan bağışıklığı baskılanmış kişiler, bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar, HIV'li hastalar, daha önceden radyoterapi ya da kemoterapi görenlerle, sara için ilaç kullanan hastalar risk altındadır.
Bunların hiçbiri kişide yoksa risk durumu nedir?
Toplumda çok bariz bir rahatsızlığı olmadığı halde lenfomanın görüldüğü kişiler de vardır. Genel olarak radyasyona veya böcek öldürücü ilaçlara maruz kalmak, plastik, lastik ya da tekstil fabrikalarında çalışmak riski artırmaktadır. Bunların her biri şüphe oluşturacak durumlardır ama bizzat "Şu nedenden oluşmuştur" diyemiyoruz.
BAKTERİYEL ENFEKSİYON
Hastalık belli bir süreç sonucunda mı ortaya çıkıyor?
Lenfoma, hücre çekirdeğinin belli bir uyarana karşı kontrolsüz olarak çoğalmasıyla gelişir. Örnek verirsek; ince bağırsakta ya da midede yer alan bakteriyel bir enfeksiyon sürekli bir uyarandır. Ancak hastalığın oluşmasında ek faktörler de vardır.
Hastalığın oluşmasında beslenmenin bir etkisi var mıdır?
Temiz beslenme, bağırsak sağlığını etkilediği için önemlidir ama çok doğrudan, beslenmenin koruyucu bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Yani "Şunu yerseniz iyi olur" diyebileceğimiz bir durum yok! Ancak son yıllarda bizi etkileyen birkaç bilimsel makale oldu. Bu makalelerde; zerdeçal kullanımının, başlangıç dönemindeki bir kan kanserinin, ileri evreye geçmesini engelleyebileceği ve hastalığı önleyebileceği belirtiliyor.
Nasıl kullanılmalı?
Biz tıp doktorları ancak yapılan çalışmaların kanıta dayalı sonuçlarına göre konuşabiliyoruz ancak nasıl kullanılabileceği konusunda verebileceğimiz bir bilgi yok. Zerdeçal, yemeklerin üzerine tuz gibi dökülebilir.
ÖNCE TÜRÜNÜ BELİRLİYORUZ SONRA TEDAVİYİ PLANLIYORUZ
Lenfomanın çok çeşidi vardır. Ancak genel anlamda lenfomalar; Hodgkin lenfoması ve Hodgkin dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılır. Her tipin kendine özgü klinik davranışı vardır ve ona göre bir tedavi planı yapılır. Yani tedaviyi planlamak için sadece lenfoma teşhisinin konması yeterli değildir; tipinin bilinmesi de gerekmektedir.
mylife.com.tr
Kan kanserine karşı zerdeçal
Yapılan bilimsel araştırmalarda; zerdeçal baharatının, başlangıç aşamasındaki kan kanserinin ileri evreye geçmesini engelleyebileceği belirtiliyor.
YORUM EKLE
1
"Gıda takviyecileri" cirit atıyor!
2
Çölyak hastalarına özel tarhana
3
1 Mart yeni bir başlangıç olacak!
4
Zengin oluyoruz da haberimiz mi yok!
5
Anne sütü zekayı da etkiliyor
6
Jet sosyeteye kaçak havyar
7
Yeni Hal Yasası neler getiriyor?
8
Gıda teröristlerini bitirecek proje!
9
25 gıda firması daha teşhir edildi
10
Taşıyamadığımız için balık tüketemiyoruz
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12