Meyve ve sebzelere kırmızı ve turuncu rengi veren Betakaroten isimli besin maddesinin şeker hastalığına karşı genetik yatkınlığı olan kişilerde tip 2 diyabet riskini düşürebildiği belirlendi.
Huffingtonpost'ta yer alan habere göre, Stanford Üniversitesi Tıp Okulu'nda görevli araştırmacılar yaptıkları çalışmada betakarotenin tip 2 şeker hastalığı riskini düşürdüğünü tespit ettiklerini açıkladılar. Daha fazla araştırma yapılıncaya kadar beta karotenin diyabeti önleyebileceğini söylemenin mümkün olduğunu belirten bilim adamları, bol miktarda beta karoten ve diğer karotenoid tüketiminin kanser ve diğer hastalık risklerini de düşürdüğünü ifade ettiler. Bu nedenle fazladan yiyeceğiniz havuç, tatlı patates, bal kabağı gibi birkaç sarı-turuncu sebze yemek oldukça faydalıdır.
Ayrıca yine aynı araştırmada, E vitamininin "gamma-tocopherol" olarak bilinen formunun tip 2 diyabet riskini artırdığını belirlediler. Ancak bu durum daha çok çekirdeklerde ve kabuklu yemişlerde bulunan E vitamininin sağlığınız için kötü olduğu anlamına gelmiyor. Beta karotenin mi yoksa E vitamininin mi tip 2 diyabeti önlediği ya da tip 2 diyabete neden olduğunu tam olarak tespit etmek için ise daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
zaman.com.tr
Havuç yemeniz için bir sebep daha
Bugüne kadar havucun gözlerimiz için faydalı olduğunu biliyorduk, peki havucun başka hangi hastalıkları karşı yararı var?
YORUM EKLE
1
Topraksız tarımda jeotermal enerjiye verimi
2
Soğuk hava Osmaniyeli çiftçiye yaradı
3
Beyaz ekmekte de vitamin bolca var
4
En az yüzde 45 fark var!
5
Pastırma tüketirken bunlara dikkat!
6
Türk tatları sınırlarımızı aştı
7
İç fındık ihracatından 1 milyar dolar
8
Evde çok vakit geçirmek mideye zarar veriyor
9
Meyve suyu dünyasını keşfedin
10
Sohbet ve lezzeti birlikte sunuyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:34
GÜNEŞ
08:05
ÖĞLE
12:59
İKİNDİ
15:22
AKŞAM
17:43
YATSI
19:09