Eski dönemlerde salgın hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılan sarımsağın faydalarını Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, adım adım anlattı.
• Sarımsak damarları genişleterek, tansiyonun düşmesine yardımcı olur ve kanın daha hızlı akmasını sağlar.
• Damar tıkanıklıklarının engellenmesinde faydalıdır.
• Bağırsak parazitlerine karşı vücudun direncini artırır.
• Yaraların daha çabuk iyileşmesinde ve cildin daha yavaş yaşlanmasında kullanılır.
• Açık yaraların üzerine direkt sarımsak sürerek enfeksiyonun yayılması durdurulabilir.
• Antibiyotik etkisi vardır.
• Beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak immün sistemi ve bağışıklığı güçlendirdiği için kansere karşı koruyucudur.
• Vitamin, mineral ve aminoasitlerden son derece zengindir.
• Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlar.
• Selenyumdan çok zengin olan sarımsak birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir.
• Bileşiminde sakkaroz ve glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri vardır.
• Meme, bağırsak, mide kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi, bu hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatır.
• Özellikle sigara içenlerin günde 1 adet sarımsak çiğnemesi sigaranın zararlı etkilerini azaltmaktadır.
• Sarımsak kandaki kolesterolü temizlemektedir.
• İştah açıcıdır ve hazmı kolaylaştırır.
• Sarımsak saç derisine sürüldüğünde saç derisini kuvvetlendirir ve dökülmeleri önler.
• Sarımsak yağı adele ağrılarına çok iyi gelir.
• Sarımsağın alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarında olumlu etkiler gösterebileceği araştırma sonuçlarında bildirilmiştir.
• "Günde bir sarımsak doktoru uzak tutar" diye özdeyişlere de konu olan sarımsak, birçok ülkede hem tatlandırıcı ve koku verici hem de şifalı bitki olarak kullanılıyor.
Sarımsağın faydasını en iyi çiğ ve iyice çiğneyerek görebiliriz. Sarımsağın içindeki maddelerin etkili olabilmesi için tükürükteki sindirim enzimleri ile etkileşime girmesi gerekmektedir. Ya da bağırsakta çözünebilen kapsülleri kullanılmalıdır. Ayrıca sarımsak, tarım alanlarına zarar veren böceklere karşı ilaç olarak da kullanılabilir.
Aşırı tüketimden kaçının!
Sarımsağın aşırı tüketimi, yapısındaki yüksek orandaki kükürt bileşikler nedeni ile alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Çok fazla çiğ sarımsak yenilmesi, bunların sindirilmesi sırasında oluşan gazların verdiği sorun haricinde bağırsak florasının zarar görmesine neden olabilir. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaç kullananların doktora danışmadan sarımsağı tüketmemesi gerekir.
Hürriyetaile
Doktordan uzak tutan sarımsağın faydaları
Eski dönemlerde salgın hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılan sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor...
YORUM EKLE
1
Haftada en az 3 kez mutlaka tüketin!
2
Lahmacuna 'Antep Lahmacunu' patenti
3
Buğdayda ihtiyacımızdan fazlasını üretiyoruz
4
CarrefourSA başörtüsüne Fransız!
5
Gıda simsarları istediğini aldı!
6
Şimdi de solucan skandalı!
7
İki dev güçlerini birleştirdi
8
Yemek kartında tekeli kıracağız
9
Fiyat artışı Türkiye'yi vuracak mı?
10
Tüketim kültürü israf muhasebesini zorlaştırıyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:23
GÜNEŞ
07:53
ÖĞLE
12:55
İKİNDİ
15:25
AKŞAM
17:48
YATSI
19:12