İklim değişikliği insan yaşamını tehdit ediyor!

İklim değişikliğinin, 50 yıllık yoksullukla mücadele çabalarını boşa çıkarabileceği kaydedildi.

İklim değişikliği insan yaşamını tehdit ediyor!
Yardım örgütü Oxfam, Afrika, Asya, Latin Amerika’daki 15 ülkede çiftçilerin anlatımlarından yola çıkarak hazırladığı raporda, mevsimlerin artık birbirine benzediğini, bunun hasadın alınamamasına neden olduğunu, çiftçilerin ekimi bıraktığını bildirdi. Raporunda, “iklim değişikliğinin etkisinin dolarlarla değil, milyonlarca ya da milyarlarca hayatla ölçüleceğini” vurgulayan örgüt, G-8 ülkelerinin liderlerine 2020’ye kadar sera etkisi yaratan gazların salımının en az %40 azaltılması için derhal harekete geçme çağrısında da bulundu.

Mart ayında Danimarka’da bir araya gelen farklı ülkelerden 2500 bilim adamının araştırma sonuçlarına da atıfta bulunulan raporda, kuraklığın, sellerin etkileri ve iklimin değişmesine bağlı daha önce rastlanmayan olayların bazı ülkelerde beslenme ve sağlık alanında ciddi sorunlar yaratacağı vurgulandı. BM’nin tarım, mülteciler, sağlık kurumlarının araştırmaları ile çalışanlarının 100 kadar ülkedeki tespitlerinden de yararlanan Oxfam, yoksul ülkelerde hayati önem taşıyan mısır, pirinç gibi temel gıda maddelerinin sıcaklık artışlarına ve alışılmadık mevsim dönemlerinden en fazla etkilenenler olması nedeniyle en fazla endişe uyandıranın, açlıkların artması riski olduğunu kaydetti.

Pirinç, mısır ve buğday üretimi azalacak

1 derecelik artışın, pirinç verimini %10 düşeceğinin belirtildiği raporda, Asya Kalkınma Bankası’nın rakamlarına yer verilerek, Filipinler’de pirinç üretiminin 2020’ye kadar %50-70 düşebileceği örnek gösterildi.

Raporda, Afrika’nın doğusunda 250 milyondan fazla insanın ve dünyadaki sürü hayvanlarının besin ihtiyacını karşılayan mısırın Sahraaltı Afrikası’nın büyük bölümünde ve Hindistan’da 2020’ye kadar en az %15 azalacağına, Afrika için kaybın 2 milyar doları bulabileceğine dikkat çekildi. Oxfam, 2003 yazında Batı Avrupa’da sıcaklık değerlerinin normalin 6 dereceye kadar üstüne çıkmasıyla üretimin Fransa’da %20, İtalya’nın bazı bölgelerinde %36’ya kadar gerilediğini de hatırlattı.

Buğdayın da Kuzey Avrupa ve Kanada’da sıcaklıktan nasibini almasının beklendiğinin belirtildiği raporda, Ganj ovasında buğday veriminin 2050’ye kadar %50’den fazla azalacağı ve 200 milyon kişinin bundan yoksun kalabileceği vurgulandı.

Örgüt, ısınmanın su ve böceklerden geçen tropikal hastalıkların artmasına da yol açacağı, yüz milyonlarca kişinin ilk kez bu hastalıklarla tanışacağı uyarısında da bulundu. Oxford Üniversitesi’nden Prof. Diana Liverman, raporun giriş bölümünde, derhal harekete geçilmezse dünyanın 4 derece daha ısınabileceğini, ısınmanın yıkıcı sosyal ve çevresel sonuçları beraberinde getireceğine dikkati çekti.

Gıdahattı

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52