Haber / Halim Utlu
Restoran ve kafelerdeki atık yağın kanalizasyona dökülmemesi, için denetimler yoğunlaştırıldı. Yürütülen “Bitkisel Atık Yağ Denetim”leri ile işletmeciler bilinçlendirilerek, atık yağlar geri dönüşüme kazandırılıyor.
Bitkisel atık yağ üreten lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, tatil köyleri, motel ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerleri denetleme ve gerekli cezai işlemleri uygulama yetkisini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 3 mart 2015 tarihi itibarıyla devralan belediyeler, restoranlar ve cafe'lerdeki atık yağların geri dönüşüme kazandırılması ve kanalizasyona dökülmemesi için denetimlerini sürdürüyor.
Belediyeler tarafından kurulan ekiplerce yürütülen “Bitkisel Atık Yağ Denetim”leri ile işletmeciler bilinçlendirilerek, atık yağlar geri dönüşüme kazandırılıyor.
Depolama tesisleriyle sözleşme yapmaları şart
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bitkisel atık yağ denetleme ve cezai işlem uygulama yetkilerinin, Mart ayında Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle, Büyükşehir sınırları dâhilinde bitkisel atık yağ üreticilerinin, çevre lisansı almış geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleriyle yıllık sözleşme yapmalarını sağlamak, buna ilişkin kayıtları il müdürlüğüne bildirmek ve sözleşme yapmayanlara gerekli cezai işlemi uygulamakla görevlendirildi.
Esnafın bilinçlenmesi için çalışılıyor
Ekipler, denetim yaptıkları iş yerlerinde, "Ulusal atık taşıma formu" ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış firmayla yapılmış sözleşmelerin kontrolünü yapıyor. Kayıtları olmayanlara ise firmalarla anlaşma yapılması için süre veriliyor. Anlaşma yapılmaması halinde cezai işlem uygulanıyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ömer Bircan, “Nesillere daha temiz bir toplum bırakmak için, çalışmalara her geçen gün hız kesmeden devam ediyoruz. Ekiplerimiz denetimlerini yaparak, esnafımızın bilinçlenmesi için çaba sarf ediyor.” şeklinde konuşuyor.
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2015, 13:52