Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tüketiciden 150 bin gıda şikayeti geldi

Tüketici

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, gıda ile ilgili vatandaşlardan gelen 150 bin şikayetin 148 bininin sonuçlandırıldığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, gıda ile ilgili vatandaşlardan gelen 150 bin şikayetin 148 bininin sonuçlandırıldığını, 2 bin şikayet konusunda ise çalışmaların sürdüğünü söyledi. Mirmahmutoğulları, nereden nereye gelindiğini göstermek adına daha önce Adana'da havadan ilaçlamanın yaygın olması sonucu bir annenin sütünde yapılan analizle ilaç kalıntısına rastlandığı örneğini verdi.
Vedat Mirmahmutoğulları, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan), güvenilir gıda çalışmalarında gelinen nokta, ilaçlama, gıda denetimleri ve yaş sebze meyve ihracatına ilişkin sorularını cevapladı. Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalarla birlikte oluşturulan Alo 174 Gıda Hattı ile vatandaşların birer gıda müfettişine dönüştüğüne dikkat çeken Mirmahmutoğulları, insan sağlığı ile oynayanlara fırsat vermeyen ve yüksek cezalar içeren bir sistem oluşturduklarını vurguladı.

Müsteşar, gıdalara ilişkin bu güne kadar gelen 150 bin şikayetin 148 binin neticelendiği, 2 bini üzerindeki çalışmaların da sürdüğünü aktardı. Güvenilir gıdaya yönelik Türkiye'nin risk haritasını çıkardıklarına işaret eden Mirmahmutoğulları, çapraz denetimlerle hem yurt içinde tüketilen hem de yurt dışına ihraç edilen ürünlerin kalite ve verimliliğin yükseldiğini belirtti.

SEBZE MEYVE ÜRETİMİ ARTTI, İLAÇ KULLANIMI AZALDI
Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Rusya başta olmak üzere Avrupa ve çevre ülkelere ihraç edilen yaş sebze ve meyve geri gönderimlerinin, Bakanlık olarak 2007 yılından bu yana uygulanan sıkı tedbirlerle ortadan kaldırıldığını söyledi.

Mirmahmutoğulları, "Daha önce 38 milyon ton yaş sebze meyve üretiliyordu, 59 bin ton ilaç kullanılıyordu. Biz bu tedbirleri aldıktan sonra yaş sebze meyve üretimini 8 milyon ton daha artırdık. İlaç kullanımını 37 bin tona indirdik. Hali hazırda kullanılan ilaçlar haşerelere, böceklere ve diğer zararlılara karşı.

Türkiye'ye daha önce ön yargıyla bakan meyve sebze ithalatçısı ülkeler kurduğumuz laboratuvarlarda yaptığımız analiz ve denetlemelerle ikna oldular. Şu anda Türkiye'de bizim teşviklerimizle oluşturulmuş 82 tane özel sektör gıda analiz laboratuvarı var. Çünkü benim insanımın güvenilir gıda yeme hakkı var. Aldığımız mutlu disipliner tedbirler sayesinde çok şükür bugün ülkelerden sebze ve meyvelerimiz geri dönmüyor. Tarladan sofraya gelinceye kadar gıda üretimindeki bütün aşamalar kontrolümüz altındadır." dedi.

Bakanlığın önemli çalışmalarından birini de zirai ilaçlarla ilgili düzenleme olarak aktaran Mirmahmutoğulları, 6 bin zirai ilaç bayiliği için üniversite mezunu şartı getirdiklerini belirtti. Mirmahmutoğulları, yaptıkları anket sonucuna göre üreticilerin yüzde 70'inin ilaç alırken tarım teşkilatlarına değil direkt ilaç bayiine gittiğinin tespit edildiğine dikkat çekti.

ANNE SÜTÜNDE İLAÇ KALINTISI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, nereden nereye gelindiğini göstermek adına daha önce Adana'da havadan ilaçlamanın yaygın olması sonucu bir annenin sütünde yapılan analizle ilaç kalıntısına rastlandığı örneğini verdi. Havadan ilaçlama ile ilaçlama yapılan alanın çevresindeki diğer alanların da zehirlendiğine işaret eden Müşteşar, 2007'den bu yana ilaçlamada metil bromür ve DTT kullanımına son verdiklerini hatırlattı.

Mirmahmutoğulları, oluşturdukları sistem ile sertifikalı tarım danışmanlığı birimi kurulduğunu, bunların çiftçilerle birlikte üretim aşamasında yer aldığını belirterek, ürün denetlemelerinde hata tespiti halinde hem üretici hem de tarım danışmanlarının iflahını kestiklerini vurguladı.

REÇETESİ YOKSA BİR GÜL İLACI BİLE ALINAMAZ
Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, ilaç alırken reçetenin mutlaka olması şartı getirdiklerine işaret ederek, şöyle devam etti: "Beşeri eczanelerin daha ilerisine geçtik. Siz paranız varsa bir çuval antibiyotik alabilirsiniz. Ama paranız var olsa da bir gül ilacını gidip zirai eczaneden alamazsınız. Reçetesi olacak. Reçete için 13 bin kişiyi eğittik. İlacı reçete ile almak yetmez. O ilacı kullanabileceğiniz 'pulvarizatör' diye bir alet var. Bunun da sertifikası olması lazım. Yoksa 12 bin lira ceza alırsınız." dedi.

ÜRETİCİLERİ TEŞHİR İŞE YARADI

Mirmahmutoğulları, gıda üretimlerinde yanlış yapan firmalarla ilgili deşifre, teşhir uygulamasını da ilk kez kendilerinin başlattığını kaydetti. Tüketicilere yanlış yapan firmaları kendilerine bildirmeleri için uyaran Mirmahmutoğulları, şikayetler doğrultusunda laboratuvarlarda 11 gün süren analizlerin sonuçlarına göre firmaların teşhir edildiğini söyledi.
zaman.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.