Son yıllardaki doğallık akımıyla pek çok konuda olduğu gibi ‘açık süt’ satışları da patladı. Kime sorsanız bir sütçüsü var. Artık moda cümle ‘tek taşımı kendim aldım’ değil ‘kendi yoğurdumu kendim yaptım’… Öyle ki özel çiftliklerden kapıya kadar getirilen açık süte olan talep ‘vay be’ dedirtecek türden.
Günde 50 bin ton açık süt satan çiftlikler bile var. Talebin olduğu yerde yeni fırsatlar da olur. Açık süt piyasasında da öyle oldu.
Kimi çiftlik markalaşarak bayilik dönemine geçerken, kimi girişimciler ise teknoloji ve doğallığı birleştirerek sütte ‘matik’ dönemi başlattı. Tıpkı bankamatikler gibi tüketicinin kolay ulaşacağı noktalara kurulan ‘sütmatik’ ya da ‘süt çeşmesi’ isimli cihazlara paranı atıyorsun, istediği süt miktarını tuşluyorsun ve sütü bardağına, bidonuna dolduruyorsun.
İtalya’da 2 bin sütmatik var Açık süt modasının en dikkat çekici yeniliği ‘sütmatik’ ve ‘süt çeşmeleri’ bazı marketlerde ya da işlek caddelerde tüketicinin karşısına çıkmaya başladı. Bu teknoloji Avrupa’da yaygın olarak kullanılıyor. Sadece İtalya’da 2 bin adet makine faal durumda.
Avrupa’da üreticilerin kendi ürettikleri çiğ sütü tüketicilere satmak istemesi ile ortaya çıkan makineler sayesinde üretici sütünü daha iyi fiyatla ve peşin olarak satabilirken, tüketici de daha uygun fiyata taze, doğal ve lezzetli bir süte ulaşmış oluyor.
Avrupa’daki sistemi Türkiye’ye taşıyan girişimci Balıkesir Gönen’de kurulan Ege Ata Tarım kurucularından Koray Basma, süt sektöründe çiğ süt kalitesinin ve hijyenin artırılması üzerine çalışmalar yapıyor.
Basma, yaptıkları uzun araştırmalar sonrasında İtalyan markaları ile satış temsilciliği anlaşması yaptıklarını ve ilk sütmatiği Balıkesir Gönen’e kurduklarını açıklıyor. Süt ve şişe satış makinesi ile tüketicilere günlük, doğal pastörize ve hijyenik şartlarda süt sunduklarını belirten Basma, “Sütmatik ile ilgilenen çok fazla girişimci var. En az 50 başvuru aldık” diyor.
Mevzuatta düzenleme lazım Makinelerin Türkiye’de yaygınlaşması için mevzuatta birtakım düzenlemelerin yapılmasını gerektiğini ve bunun içinde yetkili mercilere başvurularda bulunduklarını dile getiriyor.
Türkiye’de daha önce hiç böyle bir uygulama olmadığı için ilgili mevzuatta da yer bulmadığını belirten Basma, şu açıklamayı yapıyor: “Süt satışı ile ilgili mevzuatta bu makinelerle ilgili satış yapılır ya da yapılmaz diye hiçbir bilgi yok. Yani mevzuat yapılır da demiyor yapılmaz da. Gönen’deki pilot uygulama ve çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Birçok girişimci düzenlemeyi bekliyor. Mevzuatta düzenleme yapılması halinde Türkiye’de yeni bir sektör doğacak.”
Sütmatik nasıl çalışıyor? Makinenin amacı, sütün soğuk zincir bozulmadan hijyenik koşullarda tüketiciye ulaştırılması. Ortam sıcaklığı ne olursa olsun, süt ayarlanan ısıda (3 C) tutuluyor.
resim4-001.jpgSütün sıcaklığı belirlenen değerin üzerine çıkması durumunda süt vermiyor. İçindeki paslanmaz çelik süt tankının üzerinde bulunan pompa, sayaç, karıştırıcı ve hortumlar her gün tankla birlikte dezenfekte ediliyor.
Tankların kapasiteleri 100 ile 300 litre arasında değişiyor. Mekan içi, mekan dışı ve mobil olmak üzere 3 gruba ayrılan sütmatik, para tanıma sistemi sayesinde, belirlenen süt fiyatına göre, atılan para tutarına karşılık gelen miktarda süt veriyor.
Sütmatik’in yanında bir de şişe makinesi oluyor. Bu sayede, yanında şişe olmayan tüketiciler, kapaklı boş şişe alabiliyor. 100 şişe kapasiteli makineye 2 tip (plastik ve cam) şişe konulabiliyor.
Tüketici, fiyatına göre, attığı para ile istediği tip boş şişeyi satın alabiliyor. Makineye takılan bir SIM kart sayesinde sürekli cep telefonuna SMS olarak kaç litre süt satıldığı, arıza durumu, elektrik kesintisi, sütün sıcaklığı, vb. bilgiler gönderiyor.
Makinelerin fiyatı kapasitesine göre 7 bin euro ile 12.800 euro arasında değişiyor.
'Sokak sütünün önüne geçilecek' İlgili gıda, tarım ve hayvancılık fuarlarında ürünün tanıtımını yapan Ali Koyuncu, "Bu proje üreticilerimiz açısından çok önemli bir projedir. Çünkü bu proje ile sokak sütünün önüne geçilecek. Sütün tüketimini topluma kazandırmada etkili olacak. Sokakta, sitelerde, fuar alanlarında yani her yerde sütün tüketimine SÜTMATİK ile hazır olacağız. Sütü tüketmek için şartları kolaylaştırmaya çalışıyoruz. İnanıyoruz ki süt, kolay ulaşılabilir şekilde tüketime hazır olduğu sürece toplum olarak ta süt tüketimi artacaktır ” dedi.
Sütçü by Önder Toker bayiler arıyor 32 yıllık hayvancılık tecrübesi bulunan Sütçü by Önder Toker, bayilikler veriyor. Eskilerin lafı “Cenaze bekler süt beklemez” görüşünden hareket eden firma, “Sınai ve teknolojik imkanlar sayesinde süt artık aylarca bekleyebiliyor. Atalarımız doğru söylemiş.
Sütü bekletmemek en doğrusu. Sütü üretimden tüketim noktasına kadar hızlı, sağlıklı ve doğal haliyle getirmek için harekete geçtik” diyor.
Marka, süt ve süt ürünlerinden oluşan ürün portföyü ile İstanbul’da şu anda 5 şubeye ulaşmış durumda.
Süt Kaynağı’da marketlerde yerini aldı
Farklı bir uygulama da Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde bulunan Dost Çiftliği’nden geldi.
Çiftlik birçok markete ‘Süt Kaynağı’ isimli soğutmalı, hijyenik makineler yerleştirdi.
Tüketici, makineye istediği süt miktarını tuşluyor. Parayı atıyor. Makinenin yanında duran hazır pet şişeleri kullanarak sütünü dolduruyor. dunya.com
Bundan sonra sütler 'Sütmatik'ten
Bundan sonra sütler 'Sütmatik'ten
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Teknoloji
Açık süt, paket süte kaptırdığı tahtını ‘doğal' modası ile geri aldı. Çiftlikten kapıya getirilen sütler şimdi de otomatik makinelere girdi...