Bir yıl bol ürün verip, diğer yıl ise rekolte düşüklüğü yaşatan zeytin ağaçları, bu yıl "yok yılı"nı geçirirken, Türkiye'nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Mut ilçesinde, üretici geçen yıla göre yüzde 70'e varan daha kaliteli ürün hasat etmenin sevincini yaşıyor.
Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Toros dağlarının güney yamaçlarında lokalize olmuş bir konumda yer alan ilçedeki üreticinin Akdeniz'in son derece avantajlı iklim yapısıyla üretim gerçekleştirdiğini söyledi.
İlçedeki zeytin üretimine son yıllarda üreticilerin çok önem verdiğini ifade eden Çelik, ancak elde olmayan nedenlerden dolayı bu yıl rekolte kaybı yaşanacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Zeytinin genetik bir özelliği vardır. O da, bir yıl bol ürün, sonraki yıl ise az meyve vermesidir. Bu nedenle ülke genelindeki zeytin bahçelerinin önemli bir kısmı, geçen yıl bol ürün verdi ve ürün bolluğunun yaşanmasına neden oldu. Bu yıl ise zeytin bahçelerinde çok az miktarda meyve oluşumu gözleniyor. Mesela ilçemizde geçen yıl 120 bin ton rekolte elde ettik. Bu yıl ise rekoltenin 70-80 bin ton civarında olmasını bekliyoruz."
Çelik, son yıllarda yapılan bilgilendirme faaliyetleri nedeniyle zeytindeki kalitenin de çok ciddi oranda artmasını sağladıklarını dile getirerek, "Geçen sene 120 bin ton rekoltenin yüzde 70'ini yağlık olarak değerlendirebildik. Yüzde 30'unu ise sofraya sunabildik. Yağlık zeytin 50 kuruştan alıcı bulurken, sofralık zeytin 2 lira civarında alıcı buluyor. Bu sene ise rekoltemiz düşmesine rağmen, rekoltemizin yüzde 70'ini sofrada değerlendirebileceğimiz kalitede ürünler oluşturuyor. Yani bir anlamda kalitemiz geçen yıla göre yüzde 70 oranında arttı. Bu da üreticinin zararının önüne geçecek güzel bir unsur olacak" diye konuştu.
Bu yıl zeytinin yağmura tam olarak doymadığını, bunun da fiyatların henüz oturmasına engel olduğunu anlatan Çelik, "Fiyatlar şimdilik, geçen yıl olduğu gibi 50 kuruşla 2 lira arasından gidiyor. Ama fiyatlar oturduğunda söz konusu rakamların daha da üstünü görebileceğimize inanıyorum" dedi.
Üreticinin borç erteleme beklentisi
Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın girişimleri neticesinde Mersin'de kuraklıktan etkilenen birçok üreticinin Ziraat Bankası'na olan borçlarının 1 yıllığına ertelendiğini belirterek, "Ama Mut ilçesinde kuraklık olmadığı gerekçesiyle borçlar ertelenemedi" dedi.
İlçede de ciddi anlamda kuraklık yaşadıklarını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Bizim şu an en büyük isteğimiz, borçlarımızın birçok üretici gibi ertelenmesi. Çünkü şu an üreticimiz sıkıntılı. Borçlarını ödeyebilecek durumda değil. Bizim bu sesimize kulak verilirse, üreticimiz rahat bir nefes alıp, en azından banka borcunu nasıl ödeyeceği derdinden kurtulur. Bakanımız Çağlayan ile en kısa sürede görüşüp, bu sıkıntımızı dile getirmek istiyoruz."
"Yok yılı"nda kaliteli ürün sevinci
"Yok yılı"nda kaliteli ürün sevinci
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Bir yıl bol ürün verip, diğer yıl rekolte düşüklüğü yaşatan zeytin ağaçları, bu yıl "yok yılı"nı yaşıyor.