Safranbolu köylerinde yetişen ve geçmişi 150 yıla dayanan Maniye domatesi, değişik sebeplerle diğer domates cinslerine yenilince, nesli tükenmekle yüz yüze gelmişti. Sadece 2-3 çiftçi tarafından üretilen Maniye domatesinin tekrar tarıma kazandırılması için Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın desteği ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye' projesi kapsamında, 9 köyde 45 çiftçi eğitilerek yeniden üretilmesi sağlandı.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık, Safranbolu'nun 3 güzelinden biri olan Maniye domatesinin tekrar sofralarda yer bulmasını hedeflediklerini belirterek, "Uzun yıllar üretilen bu domatesimizin son yıllarda üretimi azalmakta idi. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak yerli üretimi ayakta tutabilmek için 2012 yılında bir proje başlattık. Projenin ismini de 'Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye' koyduk. 9 köyde 45 üreticimizi eğiterek üretimini sağladık. Böylelikle Maniye domatesinin de üretiminin devamını sağlamış olduk. Tadı çok güzel bir domatestir. Sofralık olarak tüketilir. Uzun yola dayanmaz." dedi. Maniye domatesi üretimi yapan Şehriye Yeşilova ise "Hormonsuz, organiktir. Tadı çok güzeldir. Sofralarımızın vazgeçilmezidir." diye konuştu.
Yerli domates 'Maniye' yok olmaktan kurtuldu
Yerli domates 'Maniye' yok olmaktan kurtuldu
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Safranbolu'da yetişen yerli domates 'Maniye'nin neslinin devamı için, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan destek geldi.