Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Yahyalı elmasını en çok kimler alıyor?

Tarım

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde elma rekoltesi 110 bin tonun üzerinde gerçekleşiyor. Bu farklı ürüne en fazla iki ülke rağbet gösteriyor...

Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde elma rekoltesi 110 bin tonun üzerinde gerçekleşiyor. 40 bin tona yakını soğuk havada muhafaza edilen elmanın belli miktarı ise ihraç ediliyor. Sertliği ve glikoz oranı nedeniyle tercih edilen Yahyalı elmasını en çok İtalyan ve Ruslar talep ediyor.

Yahyalı Belediye Başkanı Mehmet Araç, ilçelerde yapılan elma üretiminin önemli oranda artığını ve elma yetiştiriciliği başta olmak üzere birçok tarımsal alanda yatırımların yapıldığını söyledi. Başkan Mehmet Araç, ilçedeki elma üretiminde 110 bin ton civarında rekolte olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Üretimdeki 35 bin ton civarında elmayı soğuk hava depolarında muhafaza ediyoruz. Geri kalan 80 bin ton civarındaki elmanın 45 bin tonunu tüccarlar vasıtasıyla satılıyor. Şuanda ilçemize gelen tüccarlara elma satışları başladı. Bu satışlarla birlikte ilçemizde İtalyanlar tarafından elma alımı yapılıyor. Kaldı ki Türkiye'de üretilen elmanın büyük bir kısmada ihraç edilmesi gerekiyor. Türkiye'deki 3 milyon ton elmanın sadece 2 milyon tonu tüketiliyor. 1 milyon tonu da ihraç ediliyor. Bizim burada üretimini yaptığımız elma ise daha çok İtalya, Rusya'ya ve Ürdün ile Lübnan üzerinde başka ülkelere satışı yapılıyor. 2000'li yılların başına kadar önemli oranda ihracat yaptığımız Suriye ile Irak'a gönderemiyoruz."

Mehmet Araç, Yahyalı elmasının tercihlerinde ilçedeki hava şartları, iklimin önemli etken olduğunu dile getirerek, "Yahyalı elması Türkiye'deki üretilen elmalara bakıldığında Allah'ın burada bir hikmeti var diyebiliriz. Ekolojik denge noktası çok önemli bir üretim merkezi diyebiliriz. Erciyes Dağı ve Aladağlar faktörü var. Aladağlardan esen kaba yel var. Erciyes'ten esen poyraz ile havada bir sirkülasyon var. Hem havası hem de suyu önemli bir etken oluyor. Bundan dolayı da elmanın glikoz oranı, sertlik oranı çok iyidir. Bu sayede depodaki dayanıklılık gücünü artırıyor. Bu nedenle lezzetli elmadır. Diğer şehirlerimizde üretilen elmalara bakıldığında çapı 8-9 santim. Avrupa ülkelerine ihracatta 7 santimlik çapındaki elmaları kabul ediyor. O nedenle üretimimiz kaliteli ve ihracat için hiçbir sorun yok." diye konuştu.
haber7.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.