Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Üzüm bağlarında rekolte düşük kalite yüksek

Tarım

Türkiye'nin önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan Mersin'in Tarsus ilçesinde bu yıl rekoltenin düşük, kalitenin yüksek olduğu bildirildi.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, ilçe merkezi ve bağlı 36 köy ile bazı beldelerde toplam 200 bin dönüm alanda sofralık üzüm üretimi yapıldığını söyledi.

Tarsus'un üzüm türlerinin Yalova İncisi, Ergin Çekirdeksiz, Kardinal, Sultani, Tarsus Beyazı, Uslu ve bazı kültürel çeşitlerden oluştuğunu ifade eden Ergezer, bu yıl ki rekoltenin üreticilerin beklentisini karşılamadığını kaydetti.

Ergezer, hasadına ilk başlanan türün ihracata yönelik olan erkenci “Ergin Çekirdeksiz” olduğunu belirterek, “İlçede yaklaşık 30 bin dönüm alanda ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine ihraç edilen Ergin Çekirdeksiz türü yetişiyor. Hasadına başlanan bu türün kilosu şimdilik 1,40 liradan alıcı buluyor. Bu rakam geçen yıla göre düşük ama önümüzdeki günlerde 2 liranın üzerine çıkmasını umuyoruz” dedi.

Üreticilerin geçtiğimiz haftalardaki yüksek rekolte beklentisinin ise boşa çıktığını anlatan Ergezer, şöyle konuştu:

“Üreticiler, bu yıl birçok yerde sulama sorunu olduğu için yağışların üzüm bağlarına hayli yararlı olması nedeniyle verimin de buna bağlı olarak artacağını umuyordu. Ancak beklediğimiz gibi olmadı. Geçen yıl 400 bin ton olan rekoltenin bu yıl 300 bin tona düşeceği tahmin ediliyor. Ancak ürünlerdeki kalitenin yüksek olması üreticiyi sevindiren tek konu. Havanın geç ısınması diğer türlerdeki olgunlaşmayı geciktirdi. Bu durum ise bu türlerdeki hasadı iki hafta geriye çekti. Üreticiye dekarda bin 200 lira maliyeti olan üzüm türlerinin, ihracat ve iç piyasa kilo fiyatının beklenen oranda olmasını arzu ediyoruz.”

Ergezer, diğer birçok meyve çeşidinin üretiminin de yapıldığı yörede yaklaşık 70 bin dönümde Yalova İncisi, 20 bin dönümde Kardinal, 20 bin dönümde Tarsus Beyazı, 15 bin dönümde Uslu ve kalan alanlarda ise diğer üzüm çeşitlerinin üretiminin yapıldığını kaydetti.

Yöredeki üretim alanlarını genişletme ve ürün kalitesini yükseltme noktasında ziraat odası olarak büyük çaba gösterdiklerini anlatan Ergezer, “Üzüm, nar, incir, kayısı, şeftali, nektarin, erik, armut, hurma, kiraz, yeni dünya, narenciye ve sebze olarak Tarsus'u en üst seviyelere taşıyacağız” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.