Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Turunçgilin geleceği burada belirleniyor

Tarım

Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden turunçgilin gelecek 50 yılını belirleyecek çalışmalar Mersin'in Erdemli ilçesindeki ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunda yürütülüyor.

Araştırma istasyonunda turunçgil uzmanı olarak görev yapan Dr. Güçer Kafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde 5 kişilik ekiple turunçgiller üzerinde çeşit geliştirme ve ıslah çalışmaları yaptıklarını bildirdi.
Turunçgillerin Türkiye'nin ve özellikle Akdeniz bölgesinin en önemli ürünlerinden olduğunu anlatan Kafa, ıslah için ağırlıklı olarak melezleme ve mutasyon ıslahı yöntemlerini kullandıklarını belirtti.
Özellikle piyasa ihtiyaçları doğrultusunda halk arasında mandalina olarak bilinen mandarin çeşit geliştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Kafa, "Bu anlamda da yürüttüğümüz melezleme çalışmalarında 40 kombinasyonda yani 40 farklı anne ve babadan 5 bin civarında melez bitki elde ettik. 4 parselde bunları gözlemliyoruz" diye konuştu.
Gözlem çalışmalarında farklı özelliklerde 10 çeşit adayı belirlediklerini dile getiren Kafa, ümit vaadeden bu çeşitlerle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
İlerleyen yıllarda buradan Türkiye'ye faydalı olacak çeşitler çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Kafa, limonların kraliçesi olarak bilinen kütdiken limon çeşidinden çekirdeksiz olarak "Alata", "Uzun" ve "Gülşen" adını verdikleri çeşitleri ürettiklerini, bunların birkaç yıl içinde çiftçilerin hizmetine sunulacağını bildirdi.
Mandarinlerde de çekirdeksiz çeşit elde etmek için çalışma yürüttüklerini anlatan Dr. Güçer Kafa, şu bilgileri verdi:
"Çekirdeksiz mandarin çalışmasında da hemen hemen sona geldik. İnşallah yeni Türk mandarin çeşitlerini üreticilere sunacağız. Turunçgil çeşit geliştirme çalışmalarında Narenciye Tanıtım Grubu'nun ciddi desteklerini aldık. Onların da katkılarıyla mandarin, limon ve portakal çeşit geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye turunçgil üretiminin önümüzdeki 50 yılını belirlemek için çalışıyoruz. Şu anda 5 bin melez ağacımız var. Her biri genetik olarak birbirinden farklı ve genetik anlamda birbirinden farklı özelliklere sahip. Farklı kombinasyonlardan seçimler yaparak bu bitkileri verim, meyve kalitesi ve özellikleri açısından izliyoruz. Şu anda meyve özellikleriyle dikkat çeken 10 melez birey var. Mevcut melez bitkilere yeni melezleme kombinasyonlarından elde edeceğimiz bitkileri de ekleyeceğiz."
haber7.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.