Savrun Çayı üzerinde havuzların kurulduğunu ve ilk ürünlerin yıkanarak paketlenmeye başladığını söyleyen turp üreticisi Bebek Güler, sezonun çiftçilere hayırlı olması dileğinde bulundu.
Turpun Kadirli ekonomisi için bir fabrikadan farkının olmadığını söyleyen Güler, "Ancak turpun pazarlama alanı çok dar. Üreticiler turplarını pazarlamakta zorlanıyor. Destekleme primine dahil edilmemesi ve birçok nedenden dolayı turp ekimi azalıyor. Şu an dönümünden 3 ton turp alıyoruz. Bu sektörde 5 bin kişi ekmek yiyor." diye konuştu.
Bölgenin önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve Türkiye'nin kırmızı turp üretiminin yüzde 80'inin Kadirli'den sağlandığını söyleyen Ziraat Mühendisi Ahmet Kurt ise şunları söyledi: " Yörenin sembolü ve yaklaşık 5 bin kişinin geçim kaynağı olan turpun sezonu başladı. Tarladan çekilen turp Savrun Çayı'nda yıkanıyor, daha sonra paketlenip Türkiye'nin dört bir tarafına gönderiliyor. Anavatanı Akdeniz Bölgesi'nde Kadirli olan turpun bilinen on türü mevcut. Kadirli'de yaklaşık 20 bin dekar turp ekimi yapılıyor. Turpun Japon, kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere dört çeşidi de ilçede yetiştiriliyor." dedi.
Yapılan araştırmalarda turpun sağlık açısından da çok faydasının bulunduğunu ifade eden Kurt, "Öksürüğe, böbrek taşlarının düşmesine, karaciğer şişliğine, sarılık ve safra kesesi, romatizmal hastalıklar, astım ve bronşite iyi geliyor. İçerisinde C, B1, B2 vitaminleri, şekerler, nişasta, hardal yağı, askorbik asit gibi pek çok madde ihtiva eden turp, C vitamini bakımından portakal ve limondan önce geliyor." ifadelerini kullandı.
Turp üreticisi hasada başladı
Turp üreticisi hasada başladı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde ekonomiye yılda yaklaşık 15 milyon lira katkı sağlayan turpta yeni sezon başladı.