Son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşayan ABD'de, mısır, soya fasülyesi ve buğday fiyatlarında rekor seviyeler test edilirken, Türkiye'de asıl sıkıntı patates ve soğan tarafında.
Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine pazarlanan patates ve soğanda alıcının bulunmamasıyla, fiyatlar rekor seviyelere geriledi.
İhracatın kesilmesiyle, hasatın yoğun olduğu dönemde patates ve soğan arzının artmasıyla fiyatlar gerileyerek, üreticiyi üretimden kopma noktasına getirdi.
Arap Baharı başlamadan önce 0,50 kuruş ile 1 TL arasında satılan patates, ihracatın kesilmesiyle 0,25 kuruşa geriledi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanları, çiftçilere tüm kapıların kapandığını belirterek köşeye sıkıştıklarını söylediler.
ÜRETİCİ AÇISINDAN KRİZ YAŞANIYORZiraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Turhan Tuncer, Türkiye'de özellikle soğan, patates ve karpuzda fiyatların çok düştüğünü kaydederek üretici açısından kriz yaşandığını doğruladı.
Türk üreticisinin üretimden kopma durumuna geldiğini bildiren Tuncer, patates ve soğanda fiyatların çok fazla düştüğünü, girdilerin sürekli arttığını ve üreticinin üretimden kopma noktasına geldiğini dile getirdi.
''BU YIL ÇOK KORKUYORUZ''TMMOB Niğde temsilcisi Rasim Yılmaz, çiftçilerin günü kılpayı kurtardığını ve köşeye sıkıştıklarını bildirerek ''Bu yıl çok korkuyoruz'' açıklamasında bulundu.
Yılmaz, Niğde'de yılda çiftçilerin sağladığı 5,5 milyar liralık gelirin 1.250 milyara düştüğünü ifade ederek, çiftçilerin tarım yapamaz duruma geldiklerini söyledi. Türkiye'de yılda 8-8,5 milyon ton patates üretildiğini, Niğde'de ise 1-1,5 milyon ton arası üretim olduğunu kaydeden Yılmaz, üretilen miktarı tek başına tüketemeyecekleri için ihracat yapmak zorunda olduklarını ifade etti.
Rusya, Irak, Türki Cumhuriyetler, bazen de Suriye'ye yapılan ihracatın bıçak gibi kesildiğini bildiren Yılmaz, tüm kapıların Türkiye'ye kapanmasıyla çiftçilerin en zor zamanlarını yaşadıklarını belirtti.
''DAHA NE KADAR TARIM YAPABİLİRİZ BİLMİYORUZ''
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, Suriye ile olan problemin çiftçileri vurduğunu kaydederek Suriye üzerinden Ortadoğu ülkelerine pazarlanan patates ve soğanda durma noktasına gelindiğini söyledi. Yeter, ''Çukurova çiftçileri pahalı üretim yapar çünkü girdileri çok yüksektir. Tufanda olunca iyi fiyattan satarlarsa ancak işin içinden çıkabiliyorlardı. Bir kaç yıldır bir çok üründe çiftçi para kazanamıyor. Çukurova çiftçisi bu kadar verimli topraklarda bu kadar zor durumdaysa, diğer bölgeler çok daha zor durumdadır'' açıklamasında bulundu.
Son 10 yılda tarım dışına çıkan kişi sayısının giderek arttığını bildiren Yeter, mazot ve gübreden alınan vergilerin çok yüksek olduğunu, özellikle gübrenin KDV'sinin yüzde 18 olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. Bu sene karpuzun da para etmediğini ifade eten Yeter, ''Adana'da karpuz bitmek üzere, böyle giderse daha ne kadar tarım yapabiliriz bilmiyoruz'' diye konuştu.
Ceren Dilekçi - The Lira
Türkiye tarımı krizin eşiğinde
Türkiye tarımı krizin eşiğinde
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Arap Baharı'nın ardından düşüşe geçen tarım ürünleri ihracatı, son günlerde Suriye ile yaşanan gerilimin ardından bıçak gibi kesildi.