Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tohumda "İsrail efsanesi" ne kadar inandırıcı?

Tarım

TİGEM tarafından lazer teknolojisiyle el değmeden üretilen "sertifikalı tohumlar" ürünlerde verimi arttırmanın yanında Türkiye'nin tohum ithalatını da azaltıyor.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından lazer teknolojisi ile el değmeden üretilen "Sertifikalı tohumlar" verim artışının yanında Türkiye'nin tohum ithalatını da azalttı.
"Türkiye'de üretme imkânımız olan bütün tohumları ülkemizde üretiyoruz. Tohum üretiminde lazer teknolojisini kullanıyoruz" diyen TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, ülkemizde hibrit tohumlarda daha önceki yıllarda ihtiyacımızın sadece yüzde 10'u kadarını üretebilirken, bu rakamın şu an yüzde 50'lerin üzerine çıktığını açıkladı.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, tohum teknolojisinin son yıllarda çok geliştiğini belirterek, Türkiye'de üretilme imkânı olan bütün tohumların üretilebildiğini ve bunun ülkemizin tohum ihtiyacı konusunda dışa bağımlılığını azalttığını kaydetti.

Bilden, Türkiye'de sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini dile getirerek, "Sertifikalı tohum her şeyi kesinleşmiş, verimi ve sadeliği belli, ıslah edilmiş tohum demektir. Türkiye'de yaklaşık 11 milyon hektar alanda hububat ekiliyor. Buğday ile arpa olarak düşündüğümüzde ülkemizde 850 bin ton sertifikalı hububat tohumuna ihtiyaç var. Türkiye bu ihtiyacın yaklaşık yarısını kendi karşılıyor. Hedefimiz birkaç sene içerisinde bunun tamamını üretmek" diye konuştu.



Sertifikalı tohum kullanana teşvik var
Bilden, çiftçilerin sertifikalı tohum kullandığında üründen zarar etmesi, veriminin düşmesi gibi dezavantajlarının ortadan kalkacağına dikkat çekerek, "Bu yıl buğday üretiminde 22 milyon ton ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırdık. Eğer buğday ekimlerinin hepsinde sertifikalı tohum kullanılsaydı bu rakam 25 bin tonları aşardı. Biz sertifikalı tohum kullanımını teşvik etmek için bir kilogram buğday getirene bir kilogram sertifikalı tohum veriyoruz" ifadelerini kullandı.



İsrail'e bağımlılık tartışmaları

Bilden, Türkiye'nin hibrit tohumlar konusunda İsrail gibi bu konuda yüksek teknolojiye sahip ülkelere "bağımlı" olduğu yönündeki tartışmaların da gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

Önceki yıllarda Türkiye'nin hibrit tohum ihtiyacının sadece yüzde 10'unu kendisinin karşıladığını kaydeden Bilden şöyle devam etti:
"Şu an yüzde 50'lerin üzerine çıktık. İsrail'e bağımlılık görecelidir. Ben sertifikalı buğday tohumundan örnek verecek olursam, yüzde 100'ünü Türkiye'de üretiyoruz ve ıslah edilmiş 31 çeşit buğday tohumumuz var. Bu yıl 210 bin ton sertifikalı hububat tohumu ürettik ve 50'den fazla ülkeye ihracat yaptık".
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.