Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tarımsal yeterlilik durumu açıklandı

Tarım

2015 yılı Bitkisel Ürün İstatistikleri açıklandı. Buna göre meyve grubunda en iyi yeterlilik derecesi incir olurken, sebze grubunda ise yeterlilik derecesi en yüksek ürün soğan oldu.




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı Bitkisel Ürün İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, toplam tahıl ürünlerinde 2014-2015 piyasa döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 86,4 olarak gerçekleşti. En yüksek yeterlilik derecesi yüzde 101,4 ile Pamuk'ta (çiğit) gerçekleşti.Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 89,2, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 80,6, mısırın ise yüzde 84,4 olarak gerçekleşti.

Kuru baklagillerden kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu ürün yüzde 96,5 ile nohut oldu. Tüketimin fazla olduğu kırmızı mercimeğin yeterlilik derecesi de yüzde 74,7 olarak gerçekleşti. Yenilebilir kök ve yumrular grubundan patateste yeterlilik derecesi yüzde 97,4, yurt içi talebin büyük kısmının ithalat ile karşılandığı yağlı tohumlar ürün grubundan ayçiçeğinde yüzde 73,4, soyada yüzde 6,5 ve kolzada yüzde 21,3 düzeyinde oldu. Toplam şeker üretiminin büyük kısmı yurt içinde tüketilmiş olup, yeterlilik derecesi yüzde 99,4 olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK YETERLİLİK DERECESİ YÜZDE 720,6 İLE İNCİRDE GERÇEKLEŞTİ
Sert kabuklu meyvelerde, 2014-2015 piyasa döneminde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 523 ile fındıkta gerçekleşti. Sert kabuklular grubunda yer alan ve kendine yeterli olan diğer ürünler ise yüzde 120 ile kestane ve yüzde 106,7 ile antep fıstığı oldu. Turunçgiller grubunda yer alan meyvelerin tamamında kendine yeterliliğin olduğu görülmektedir. Greyfurdun yeterlilik derecesi yüzde 297,3 olurken, limon yüzde 261,9, mandalina yüzde 235,1 ve portakal yüzde 118,2 olarak gerçekleşti. Diğer meyveler grubunda yer alan, kendine yeterliliğin oldukça yüksek olduğu ürünlerden incirin yeterlilik derecesi yüzde 720,6, kayısının yüzde 525,8, narın yüzde 158,7, üzümün yüzde 145,8, elmanın yüzde 130,7 ve muzun yüzde 53,1 olarak gerçekleşti. Toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretimimizden karşılanmakta olup, çayın yeterlilik derecesi yüzde 99,8 oldu.
EN YÜKSEK YETERLİLİK DERECESİ YÜZDE 126,2 İLE TAZE SOĞANDA GERÇEKLEŞTİ
Toplam sebze ürünlerinde, 2014-2015 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi karşılama derecesi yüzde 106,7 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük bir kısmı yurt içinde tüketilirken sadece yüzde 6,6’lık bölümü ihraç edildi. Kök ve yumru sebzeler grubundan taze soğan yüzde 126,2 ile en yüksek yeterlilik derecesine sahip iken bunu yüzde 107,7 ile havuç ve yüzde 104,5 ile kuru soğan izledi. Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubunda, toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi yüzde 110,8 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 109,1 ile hıyar, yüzde 108,4 ile biber takip etti. Baklagil sebzeleri grubunda, yeterlilik derecesi baklada yüzde 102 ve bezelyede yüzde 101,2 iken en düşük yeterlilik derecesi yüzde 100,3 ile taze fasulyede gerçekleşti. iha.com.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.