Tarım ürünlerinde kullanılan kimyasallara yeni ayar geliyor. Sık sık tarım ürünlerinde yoğun kullanıldığı için eleştirilen tarım ilaçları bir başka deyişle kimyasallar için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışma başlattı. Yapılacak çalışma sonucunda, bazı kimyasalların tamamen kullanımdan kaldırılması; bazılarının yerine eşdeğerlerinin getirilmesi hedefleniyor. Bakanlık geçen günlerde de tarım ilaçlarının eczanelerde satılmasına karar vermişti. Her yıl ihraç edilen tarım ürünlerinin kimyasal ilaç kalıntısı nedeniyle ‘geri gönderildiği’ haberleriyle gündeme gelen tarımsal ilaçlar bir kez daha gündemde. Bu konudaki tartışmaları bitirmek için, tarlada, serada, bahçede ilaç denetimlerine başlayan bakanlık; şimdi de Türkiye ’de kullanılabilen tarımsal ilaçların listesini güncellemeye hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, bakanlık yetkilileri yaz ayları süresince Türkiye ’de kullanılabilen tarımsal ilaç bileşenlerini teker teker incelemeye alacak, dünyadaki uygulamalar kapsamında bu bileşenlerin ve dolayısıyla bazı tarımsal ilaçların kullanımını yasaklayacak. Ayrıca insan ve bitki sağlığına etkileri bakımından bazı bileşen ve ilaçlar da Türkiye ’de kullanıma sunulabilecek.
Eczanelerde satılacakHaziran ayı başında alınan bir kararla da tarım ilaçlarının eczanelerde satılması uygulamasına başlanmıştı. Ancak söz konusu karar, Ziraat Mühendisleri Odası tarafından ‘insan sağlığı ve zirai mücadele açısından önemli sorunlara yol açacak bir uygulama’ olarak değerlendiriliyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer de, bitki koruma ürünlerinin bu konuda yeterli birikime sahip kişiler tarafından satılması gerektiğini belirtirken; “Zirai mücadele, zirai karantina ve tarım ilaçları alanında yetkili meslek grubu ziraat mühendisleridir. Dolayısıyla eczanelerin, beşeri ilaç dışında zirai mücadele ilaçları, veteriner ilaçları ve çevre sağlığı ilaçları satmaları doğru değildir. Bitki koruma ürünlerinin eczanelerde satılması, sayılmış olan risklerin yanında denetim boşluğu ve kaosa neden olacaktır” görüşünü dile getiren isimlerin başında geliyor.
Greenpeace’İn İddİası ortalığı karıştırdıTürkiye ’deki tarımsal ürünlerdeki ilaç kalıntısı tartışması, daha çok gümrüklerden bu nedenle dönen ürünler nedeniyle yaşanıyor. Ancak geçen aylarda Greenpeace hazırladığı raporda en tehlikeli ürünler listesinde ilk üç sırayı Türkiye ’de yetişen biber, armut ve üzüme verdi. Greenpeace bunların tüketilmemesini istedi. Bakanlık ve üreticiler, raporun kasıtlı olduğunu açıklarken; Ziraat Mühendisleri Odası da konuyu geniş bir araştırmayla değerlendirdi. Odanın çalışmasına göre, 1 Ocak-31 Mart 2012 tarihleri arasında 1’i limon, 5’i domates, 25’i biber olmak üzere 30 Türk ürünü AB sınır kontrol noktalarından pestisit kalıntısı nedeni ile geri döndü. Türkiye , AB ’den 2008’de 308, 2009’da 278 ve 2010’da 255 adet olumsuz bildirim aldı. Türkiye , tarım ihracatında Çin’den sonra en fazla uyarı alan ülke.
İlaç kalıntısı sorunu neden yaşanıyor?1- İlaç ruhsatlandırmadaki sıkı kurallar nedeniyle, Türkiye ’de uygulamada sorun yaşanan ilaçlar piyasaya çıkabiliyor.
2- İlaçlarda tavsiye edilen doz ve kullanıma uyulmuyor. Ayrıca birçok ürün grubu için, üretici aynı ilacı kullanabiliyor.
3- Avrupa Birliği ’nde yasak olan ve Türkiye ’de yasak olmayan aktif maddeler, tarımsal ilaçlarda halen kullanılıyor. Bu konuda da son yıllarda önemli iyileştirmeler yapıldı.
Hal Yasası’nda laboratuvar şartı var
Tarımsal üretimdeki kalıntı sıkıntısını ortadan kaldırmak isteyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir süredir bu konudaki ihtisaslaşmış laboratuvar sayısını artırmaya çalışıyor. Bu konuda atılan adımlara ilave olarak, hallerde de laboratuvar kurulması talebi var. yeni Hal Yasası’nın tüm sebze hallerine birer kontrol laboratuvarı kurulmasını hükme bağladığını belirten akademisyenler, sorunun tamamen giderilmesi için bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor.
Radikal
Tarıma 'kimyasal ayar' geliyor
Tarıma 'kimyasal ayar' geliyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Tarım ürünleri ihracatında sıkıntı çıkaran kimyasal kalıntısına karşı bakanlık kolları sıvadı. Bazıları tamamen yasaklanacak.