Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tarım sektörüne teknoloji dopingi

Tarım

Türkiye'de teknolojik donanımlı traktörler ve ekipmanlarla yapılan tarım sayesinde verimliliğin önemli oranda arttığı bildirildi.

Türkiye'de traktör parkının yüzde 55'inin eski olduğu, teknolojik donanımlı traktörler ve ekipmanlarla yapılan tarım sayesinde verimliliğin önemli oranda arttığı bildirildi.
Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, sektörde Türk çiftçisine 58 yıldır hizmet verdiklerini söyledi.

Türk çiftçisinin kazancını artıracak traktör ve ekipmanların üretimini yapmanın gayretinde olduklarını bildiren Özdemir, traktör pazarındaki paylarının yüzde 51 olduğunu kaydetti.
Firma olarak modern tarımı yönlendirme misyonu üstlendiklerini de anlatan Özdemir, "Türkiye, dünyada tarım potansiyeli en yüksek olan ülkelerden birisi. Ülkemizin tarımsal hasılası yaklaşık 70 milyar dolar. Bu rakamla Türkiye, Avrupa'da şuanda birinci, dünyada 7. büyük ekonomi. Dolayısıyla çok önemsediğimiz bu ana pazarımızda üreticinin verimini ve gelirini artıracak yeniliklere ağırlık veriyoruz" dedi.

Modern üretim teknikleri kullanabilmek için bilgi ve teknolojinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:
"Bilgi ve teknoloji demek, tarımsal üretimde traktör ve ekipmanları demektir. Eğer beygir gücü yüksek, dört çeker, kabinli, performansı ve teknolojisi yüksek traktör kullanırsak, verimliliği de yakalarız. Traktör parkının yüzde 55'i eski olan Türkiye'de çiftçinin verimini artıracak teknolojiyi sunuyoruz. Çiftçi de artık buna inanıyor. Teknolojik imkanlar kullanılarak yapılan araç ve ekipman üretimi sayesinde verimlilik önemli oranda artıyor. Teknoloji sayesinde 10 yıl önce dekarda 210 kilo olan buğday üretimi 280 kiloya, 350 kilo olan pamuk üretimi 470-500 kiloya, 4 ton olan pancar üretimi de 6 tona çıktı. Yanı çiftçi artık teknolojiye yatırım yapıyor, traktörünü yeniliyor, radial lastikli, 4 çeker, kabinli traktör alıyor."

Sürekli yenilik peşinde olduklarını, son olarak doğrudan ekim makinesi ürettiklerini ifade eden Özdemir, bu makinenin tarla sürülmesi, iri toprağın ufalanması, tohum yatağı hazırlanması ve ekim gibi 4 işlem yerine, artık tohumun direk toprağa ekilmesini sağladığını kaydetti.

Çiftçinin bu makine ile daha az yakıt kullanacağını, zamandan ve işçiden tasarruf edeceğini dile getiren Özdemir, "ABD'li ve Avrupalı çiftçi bu yöntemle ekim yapıyor. Türk çiftçisinin yakıt ve bakım onarım sarfiyatları yüksek eski traktörünü, teknolojik donanımlı olanlarla değiştirdikçe verimde de artış olacağına inancımız tam. Traktörünü ve ekipmanını değiştirmek isteyen üreticilere bir takım finansal kolaylıklar sağlıyoruz. Ayrıca bankaların ve devletin sağladığı imkanlar da var. Ama bunun yeterli olduğunu sanmıyoruz."

İrfan Özdemir, iç piyasa taleplerini karşılarken 90 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini de söyledi.
Pazar paylarının yüzde 51 olduğunu bildiren Özdemir, "Başta Kuzey Amerika ve Kanada olmak üzere Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bu yıl eylül ayı sonu itibariyle toplam ciromuz yüzde 18 artarak 1.5 milyar liraya çıktı. Bu ciro artışında en önemli pay ise ihracattan geldi. İhracat ciromuz 242 milyon liradan 470 milyon liraya ulaştı" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.