Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Tarım sektörü vitamine el attı!

Tarım

Turunçgillerin antioksidan, C vitamini ve fenolik bileşiklerini artırmak için çalışmalara başlandı...

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda yürütülen çalışmayla meyve ve sebzelerin C vitamini, antioksidan ve fenolik bileşik değerleri yükseltilecek.
Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, bulunduğu iklim kuşağı sayesinde pek çok meyve ve sebzenin yetiştirilebildiği nadir yerlerden biri olduğunu söyledi.

Tarım sektörünün 1980'li yıllara kadar meyve ve sebzelerde sadece verimliliği baz aldığını anlatan Keleş, artık insanların yedikleri gıdadan alacakları vitamin ve minerallere daha çok önem verilmeye başlandığını belirtti.

Ürünlerin kaliteli olarak nitelendirilmesi için verimin yanı sıra antioksidan ve C vitamini miktarıyla fenolik bileşiklerin yüksek olmasının da dikkate alındığını ifade eden Keleş, ''Çünkü günümüz şartlarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmezsek, depresyondan kansere kadar pek çok rahatsızlıkla karşı karşıya kalabiliyoruz'' dedi.

Özellikle son dönemlerde beslenmede antioksidanlar ile C vitamini ve benzerlerinin öne çıkmaya başladığını dile getiren Keleş, şöyle devam etti:
''Tarım ürünlerinde verimin yanı sıra bunlar da olmazsa olmaz olarak aranmaya başlandı. İnsanlar artık daha bilinçli. Artık insanlar (biz artık sadece posa yemek istemiyoruz) diyor. Bundan dolayı artık antioksidan, C vitamini ve fenolik bileşik maddeleri yönünden zengin ürünler ıslah etmeye ağırlık veriyoruz. Türkiye'nin geniş bir gen havuzu var. Bunları nasıl kullanabiliriz diye baktık, araştırmalar yaptık. C vitamini, antioksidan ve fenolik bileşik açısından taramalar yaptık. Bu kapsamda ıslaha donör olabilecek genotipler bulduk. Bu da ıslah çalışmalarımız için temel oluşturuyor.''

TURUNÇGİLLER ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Turunçgiller üzerinde çalışmalara başladıklarını anlatan Keleş, şöyle devam etti:
''800 tür, çeşit ve genotipten oluşan geniş bir koleksiyon bahçemiz var. Şu anda 7 bin 500 tane melez bireyimiz var. Turunçgil Tanıtım Grubu'yla yürüttüğümüz çalışmayla bu sayıyı 15 bine, TÜBİTAK'a sunduğumuz proje kapsamında da 30 bine çıkarmayı düşünüyoruz. Buradaki materyalin de antioksitan ve C vitamini yönünden zenginleştirilmesine yönelik bir projeyi bakanlığa sunduk. Bakanlık tarafından desteklendi. Araştırmaya başlayacağız. Bunun için de laboratuvarlarımızı yeniliyoruz. Kaliteli ürün için laboratuvarlarımızda sadece irilik ve renk yönünden değil antioksidan, C vitamini ve fenolik içerikler açısından zengin genotipleri seçip, insanların daha aktif beslenmesine alt yapı oluşturacağız.''

Keleş, çağın en önemli sağlık sorunları arasında bulunan obeziteyle mücadelede meyve sebze tüketiminin önemine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gelişmiş ülkeler çeşit geliştirmeye yönelik büyük projeler destekliyorlar. Ülkeler artık sağlık giderlerini düşürebilmek için dengeli beslenmeye büyük önem veriyor. Dengeli beslenmede kalitesi yüksek ürünler devreye giriyor. Merkezimizde, turunçgiller ve sebzelerde antioksidanlar, C vitamini ve fenolik bileşikler yönünden zengin genotipleri bularak, bunların ıslah edilmesine ve bunları donör olarak kullanarak insanın daha aktif olarak beslenmesini sağlamak istiyoruz. Sağlık giderlerini düşürmeyi ve insanların ömürlerini aktif olarak ayakta geçirmelerine imkan sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda projelerimiz geleceği inşa ediyor. Projelerin sonucunu en yakın 10-15 yılda alıyorsunuz. Bu bağlamda, projeler sağlıklı şekilde hayata geçirildiğinde, içeriği zenginleştirilmiş ürünler, insanların bağışıklıklarını artıracağı için, ürünler tüketiciyi hastalıklara karşı daha fazla korumuş olacak.''
Habertürk
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.