Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde açık alandan hasat edilen ilk ürünler Rusya'ya ihraç edildi. İlçeye bağlı belde ve köylerde açık alanda yetiştirilen çileklerin hasadının başlamasının ardından Atayurt beldesinde hale getirilen ürünler, buradan Rusya'ya ihraç ediliyor.
Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, gazetecilere yaptığı açıklamada, açık alanda çilek hasadıyla ihracatın aynı anda başlamasının sevindirici olduğunu kaydetti.
Hasadı yapılan çileğin ilk olarak Rusya'ya ihraç edildiğini, iç piyasada ise Ankara, İstanbul başta olmak üzere talebe göre yurdun değişik yerlerine gönderildiğini ifade eden Akarca, çileğin kilogramının, kalitesine göre üreticiden 2,5-3,5 liradan alındığını belirtti.
Silifke'nin önemli çilek üretim merkezi olduğunu vurgulayan Akarca, "Bu yıl 15 bin dönümden 60 bin ton çilek hasadı yapılmasını bekliyoruz. Bunun da en az 20 bin tonunun ihraç edilmesini hedefliyoruz. Geçen yıl sezonda çileğin ortalama kilogram fiyatı 1 ila 1,5 lira arasında değişti. Fiyatların bu yıl aşağı düşmeyip daha fazla olması beklentisi içerisindeyiz" dedi.
Hasat sezonunun temmuz sonuna kadar süreceğine dikkati çeken Akarca, ''Silifke çileği, dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurdu ile tanınan Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar" diye konuştu.
Silifke'de çilek üretiminin, ekiminden hasat sezonunun bitmesine kadar önemli istihdam sağladığına da dikkati çeken Akarca, şöyle devam etti:
"Temmuz sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp dikimin yapılması, akabinde budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci hazirana kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor."