Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Sıcak hava 'gülü' de vurdu!

Tarım

Isparta'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava nedeniyle hedeflenen gül rekoltesine ulaşılamadı. Aşırı sıcaklar, gül yağı verimini de olumsuz etkiledi.

Gıdavitrini - Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava nedeniyle hedeflenen gül çiçeği rekoltesine ulaşılamadı. Aşırı sıcaklar, gül yağı verimini de olumsuz etkiledi.
Isparta Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, gül çiçeği alımlarının tamamlandığını, hazırladıkları gül yağı ve gül konkreti örneklerini firmalara sunduklarını söyledi.

Mayıs ayında çok iyi bir rekolte beklentilerinin olduğunu, ancak haziran ayında başlayan aşırı sıcaklar nedeniyle bekledikleri rekolteye ulaşamadıklarını ifade eden Çelik, ''7 bin tonun üzerinde bir beklentimiz vardı, ama haziran ayı başlarında gelen aşırı sıcaklar nedeniyle beklediğimiz rekolteye ulaşmadık. Bu yıl 6 bin ile 6 bin 500 ton civarında rekolte elde ettik. 230 kilogram gül yağı, bir ton civarında da gül konkreti ürettik'' dedi.

Çelik, geçen yıl da aşırı yağışlar nedeniyle istediklerini rekolteye ulaşamadıklarını, geçen yıl yaklaşık 6 bin 500 ton gül çiçeği topladıklarını hatırlattı.

''Gül yağı veriminde dengeler alt üst oldu''

Aşırı sıcakların gül yağı verimini de olumsuz etkilediğini dile getiren Çelik, olumsuz hava şartları sonucu son iki yılda gül yağı üretiminde dengelerin alt üst olduğunu kaydetti.

Isparta'da normal şartlarda 3,5 ile 4 ton arasında gül çiçeğinden 1 kilogram gül yağı üretilmesi gerektiğine dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:
''Geçen yıl aşırı yağışlar, bu yıl da ani bastıran aşırı sıcaklar nedeniyle randıman çok kötü gerçekleşti. Bir kilogram gül yağı elde edebilmek için 4 tonun üzerinde gül çiçeği kullanıldı. Bu büyük bir kayıp. Eğer mayıs ayındaki iklim şartları aynen devam etseydi 3 bin 500 veya 3 bin 700 kilogram gül çiçeğinden bir kilogram gül yağı elde edebilirdik. Bu durum sektör açısından çok iyi olacaktı. Ama maalesef bu yıl sektördeki tüm firmalar 4 tonun üzerinde bir randıman yakaladılar. Bu hem bizim kaybımız hem de üreticinin kaybı. İnşallah bundan sonraki yıllarda uygun iklim şartlarını bekliyoruz ki, kazancımız biraz daha bereketli ve bol olsun.''
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.