Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Seradan sofraya sera işçilerinin hikayesi

Tarım

Yaz mevsimi ile birlikte sıcaklığı 50 derecelere ulaşan seralarda çalışan bayanlar, aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde artış gösteren seralar, bayanların yeni iş kapısı oldu. Yaz mevsimi ile birlikte sıcaklığı 50 derecelere ulaşan seralarda çalışan bayanlar, aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Erzincan'daki seralarda salatalık hasadı yapan kadınlar günlük 27 TL kazanıyor. Günde 8 saat, 50 derece sıcaklığındaki seralarda çalışan kadınlar, yorucu ve zahmetli günün ardından ev ekonomilerine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor. Kimisi okulların tatil olmasını fırsat bilerek, eğitim-öğretim yılına hazırlık yaparken, kimileri de eşine destek olmak ve çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için seralarda ter döküyor. Seralarda hasadı yapılan salatalıklar, firmalar aracılığı ile çevre illere satılıyor.

DERSHANE PARASI İÇİN ÇALIŞIYOR
Erzurum'un Karakoçan ilçesinde Kız Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi Bölümü 3. sınıf öğrencisi Nurtaç Kılıç(18), Erzincan'da serada çalışarak dershane parasını kazanıyor. Seranın neşe kaynağı olan Nurtaç Kılıç, söylediği türküler ile kadın çalışanlara moral veriyor. 5 kardeş olduklarını ve ailesinin maddi imkanının kısıtlı olması sebebiyle Erzincan'a gelerek serada çalıştığını söyleyen Nurtaç Kılıç, "Ben lise 3. sınıf öğrencisiyim. Gelecek sene de üniversiteye hazırlanmak için dershaneye gideceğim. Ailemin maddi durumu iyi değil. Burada kazandığım para ile dershane masraflarımı karşılayacağım." dedi.

AİLENİN BÜTÜN YÜKÜ SIRTLARINDA

Seraların kendileri için önemli bir çalışma alanı olduğunu ve seralar öncesi şeker pancarı tarlalarında çalıştığını söyleyen evli ve 2 çocuk annesi Ayten Sonuç (30), eşine katkıda bulunarak, öğrenim gören 2 lise öğrencisi çocuğunun ihtiyaçları için çalıştığını ifade etti. 4 yıldır seralarda çalıştığını belirten Ayten Sonuç, "Maddi imkanımız iyi olmadığı için yıllardır, seralarda ve tarlalarda çalışıyorum. Eşime destek oluyorum. Çocuklarım okuyor ve onların eğitimi için çalışmak zorundayım." açıklamasında bulundu.

Eşinin rahatsız olması sebebiyle çalışamadığını ve mecburen kendisinin seralarda çalıştığını ifade eden 50 yaşındaki Sema Algül, "Beyim rahatsız ve çalışamıyor. Evin bütün yükü benim sırtımda. Ben de seralarda kazandığım para ile evimin geçimini yapıyor. Burada huzurlu bir şekilde çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
Zaman
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.