Niğde ve çevresinde yetişen, rengi, tadı ve kokusuyla öne çıkan "sazala domatesi"nin dayanıklılığının ve veriminin artırılması için ıslah çalışması başlatıldı.
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nun müdürü Davut Keleş, Niğde Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatıra Taşkın ile Niğde Altınhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İhsan İnal "Sazala" domatesinin ıslahı için kurumlararası işbirliği anlaşmasını imzaladı.
Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bodur yapılı sazala domatesinin özellikle Kayseri çevresinde tüketildiğini belirterek, rengi, tadı ve kokusuyla öne çıkan domatesin tüketiminin yaygılaştırılmasının amaçlandığını ifade etti.
Islah çalışmaları ile dekara 2-2,5 ton olan verimin 4-5 tona çıkartılmasının hedeflendiğini anlatan Keleş, şöyle devam etti:
"Tadı, aroması ve kokusuyla tüketicinin damak tadına uyan bu domatesi Mersin'in Çamlıyayla ilçesine bağlı Körmenlik köyünde ıslah edilmesi çalışması başlattık. Bu domatesin tohumlarının başka hiçbir tohumla karıştırılmamış, yıllarca geleneksel yöntemle üretimi yapılarak saklanmış. Niğde bölgesinde yetişen bu değerli domatesi ıslah ederek hem yola dayanıklılığını hem de verimini artıracağız. Amacımız üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesi, tüketicinin de damak tadına uygun ürünü daha geniş kitlelere ulaştırmak."
"Sazala Domatesi" ıslah ediliyor
"Sazala Domatesi" ıslah ediliyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Niğde'de yetişen, rengi, tadı ve kokusuyla öne çıkan "sazala domatesi"nin dayanıklılığının ve veriminin artırılması için çalışma başlatıldı.