Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

'Örtü altı kayısı'da ilk hasad sevinci

Tarım

İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu'nca yürütülen ''Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi'' kapsamında serada yetiştirilen kayısıların hasadına başlandı.

İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulu'nca yürütülen ''Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi'' kapsamında serada yetiştirilen kayısıların hasadına başlandı.
Fırat Kalkınma Ajansı tarafından maddi destek sağlanan Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi'nin kapanış toplantısı, İnönü Üniversitesi Tacan Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yaptığı konuşmada, Malatya'nın en önemli tarımsal ürününün kayısı olduğunu hatırlattı. Kayısının Malatya ekonomisine, yılda 400 milyon dolarlık ihracattan, 100 milyon dolarlık da yurt içi tüketimden olmak üzere 500 milyon dolarlık katkısı olduğunu vurgulayan Asma, ''Malatya kayısısı Malatya ekonomisinin can damarını oluşturmaktadır'' dedi.

Kentte bugüne kadar örtü altı yetiştiriciliği konusunda herhangi bir araştırmanın bulunmadığını ifade eden Asma, kayısıda seracılığın araştırılması dolayısıyla 2010 yılında ''Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi''ni hazırladıklarını anımsattı. Asma, geçen yıl seraları tamamladıklarını ve hemen çalışmalara başladıklarını ifade ederek, serada 7 kayısı çeşidi bulunduğunu belirtti.

Bu yılki kış şartları dolayısıyla seradaki kayısıların da normal koşullarda yetiştirilen kayısı gibi 10-12 günlük gecikmeyle çiçek açtığını anlatan Asma, ''Yaptığımız araştırmanın bir yıllık sonuçlarında, sera koşullarında kayısı yetiştirildiği takdirde minimum 15-20 gün erkencilik sağlanacağını tespit ettik'' diye konuştu.

''Serada kayısı daha ekonomik olacak''

Ekonomik analizler için daha çok veriye ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Asma, ''Ancak şu anki verilere göre, serada kayısı yetiştiriciliği ekonomik olacak'' dedi.

Asma, seradaki kayısıların yanında normal koşullarda da aynı çeşit kayısı yetiştirdiklerini belirterek, ancak bu kayısılar arasında olgunluk açısından 20-25 günlük fark olduğunun görüldüğünü belirtti.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından tescili için 2009 yılında başvurulan sofralık Dilbay kayısı çeşidinin de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edildiğini bildiren Asma, Dilbay kayısısının Malatya'nın en önemli sofralık kayısı olan Hasanbey kayısı çeşidinden 10-15 gün önce olgunlaştığını ifade etti.

Toplantıda, seranın teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de verildi. Toplantının ardından serada yetiştirilen kayısıların hasadına başlandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.