Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Nisan yağmurları buğdaya ilaç gibi geldi

Tarım

Çukurova yöresinde geçen yıla göre ekim alanlarında daralma olan buğday üretiminde, çiftçilerin sabırsızlıkla beklediği nisan yağmurlarının ürün kalitesini ve rekolteyi artıracağı bildirildi.

Adana'nın Ceyhan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Çukurova yöresinde, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 7'sinin karşılandığını söyledi. Yörede geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekarda buğday ekimi yapıldığını anımsatan Tezcan, bu yılki ekim alanlarının ise 2 milyon dekarın altında kaldığını ifade etti. Tezcan, son günlerde aralıklarla devam eden nisan yağmurlarının ekim alanları daralan buğdaya adeta "ilaç" gibi geldiğini belirterek, "Bu yağışlar üreticilerin yüzünü güldürdü. Yağış, kıyıya yakın olan yerlerde başaklanan, ovada ise başak açması beklenen ürüne can suyu oldu. Çiftçilerin sabırsızlıkla beklediği nisan yağmurları, ürün kalitesini ve rekolteyi artıracak" dedi.
Bazı yerlerde yağan dolunun ise lokal olarak ürüne zarar verdiğini bildiren Tezcan, ancak bunun önemsenecek düzeyde olmadığını kaydetti.
Tezcan, yörede buğday hasadına mayıs ayının sonlarına doğru başlanacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Beklenenin üzerinde aşırı yağış olmaz ise bu yıl üreticiler verimli bir hasat sezonu yaşacak. Ancak ekim alanının daralmasından kaynaklanan rekolte düşüşü olacak. Bu nedenle bu yıl TMO'nun alım fiyatını erken açıklaması ve piyasaya müdahale ederek alım yapması, üreticinin yararına olur. Çünkü Türkiye'de sezonun ilk buğday hasadı Çukurova yöresinde yapılıyor. Un fabrikalarının vazgeçilmezi olarak bilinen yarı sert buğday, ilk hasat edilen üründür.''
Dane kayıpları

Tezcan, hasat dönemindeki dane kaybının ise gelişen teknoloji, biçerdöver operatörlerine yönelik seminer ve kurslarla önemli oranda düştüğünü söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Halk Eğitim Merkezi müdürlüklerince bu konuda biçerdöver operatörlerine yönelik kurslar düzenlendiğine dikkati çeken Tezcan, ''Kursiyerlere verilen teorik ve uygulamalı eğitimler sayesinde, ekonomik açıdan zarara yol açan dane kayıpları önleniyor'' diye konuştu.
Sabah

Anahtar Kelimeler: Gıda Vitrini, Gıda, Vitrin, Tarım, GDO, Gıda Güvenliği, Alo 174, Sağlıklı Gıda, Beslenme, Yemek, Baklava, Restoran, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mehmet Mehdi Eker
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.