Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Nisan yağmurları buğday rekoltesini artıracak

Tarım

Çukurova'da geçen yıla göre ekim alanı yüzde 20 daralan buğday üretiminde nisan yağmurlarının ürünün kalitesine ve rekolteye katkı sağlayacağı bildirildi.

Çukurova'da geçen yıla göre ekim alanı yüzde 20 daralan buğday üretiminde, nisan yağmurlarının ürünün kalitesine ve rekolteye katkı sağlayacağı bildirildi.
Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'una yakın bölümünün Çukurova yöresinden karşılandığını söyledi.
Yörede geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, bu yıl yüzde 20 oranında daralmayla ekim alanının 2 milyon dekara düştüğünü belirten Tezcan, üreticilerin mısır ve yer fıstığının getirisinin iyi olması, soya ve ayçiçeğinin girdi maliyetinin düşüklüğü nedeniyle bu ürünlere ağırlık verdiğini anlattı.
Bu dönem aralıklarla süren nisan yağmurlarının, soğuk havanın etkisiyle çok iyi çimlenme dönemi geçiren buğdayın kalitesi ve rekoltesine beklenenin üzerinde katkı sağlayacağına işaret eden Tezcan, "Yağış, kıyıya yakın olan yerlerde başaklanan, ovada ise başak açması beklenen ürüne adeta ilaç gibi geliyor. Kardeşleme döneminin iyi geçtiği tarlalarda dekarda 550-600 kilo buğday beklenirken, belirli aralıklarla süren yağmur üreticinin yüzünü güldürecek" dedi.
Aşırı yağışın her üründe olduğu gibi buğdaya da zarar verebileceğine dikkati çeken Tezcan, yağış almayan bazı yerlerde ise çiftçilerin ürününü yağmurlama yöntemiyle suladığını kaydetti.
Hasat mayıs sonunda
Tezcan, yörede buğday hasadına mayıs ayının sonlarına doğru başlanacağını belirterek, üreticilere bol kazanç temennisinde bulundu.
Üreticilerin her zaman olduğu gibi bu yıl da TMO'nun alım fiyatını erken açıklamasını beklediğini anlatan Tezcan, "Türkiye'de sezonun ilk buğday hasadı Çukurova yöresinde yapılıyor. Bu nedenle alım fiyatının en geç 30 Mayıs'ta açıklanmasında yararlı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
dunya.com
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.