"Narenciye Bilgi Sistemi" projesiyle uydu görüntüleri sayesinde narenciye dikili alanların ve toprak özelliklerinin haritası çıkarılacak. Böylece verimin arttırılması, gübreleme programlarının oluşturulması ve toprak ıslahı için çalışmalar yapılacak. 100 bin liraya mal olacak proje, 18 ay sürecek.
EİB Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Genel Sekreter Sezmen Alper ile İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, projenin protokolünü imzaladı. Konuyla ilgili basın toplantısında konuşan Türkmenoğlu, daha doğru rekolte tahminleri ve daha etkin üretim planlaması imkanına kavuşacaklarını söyledi. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için tarımda yenilikçi projelere ihtiyaç olduğunu belirterek, "Yeniliği öne çıkarmak ve daha çok katma değer sağlayan bir yapıya kavuşmak artık vazgeçilmez oldu. Daha verimli tarımsal üretim ve bunun paralelinde gerçekleşecek ihracat artışı, ancak bu yolla sağlanabilir. Narenciye Bilgi Sistemi, Çukurova bölgesinde yürütülen benzer bir çalışmayla bütünleşip Türkiye'de narenciye sektöründe entegrasyonu sağlayacak ve ülkenin narenciye envanterini ortaya çıkaracak." diye konuştu.
NARENCİYEDE TUZLANMA TEHLİKESİ VARİl Özel İdaresi Genel Sekreteri İçöz ise daha az toprakta daha bilimsel yöntemlerle üretim yapılması gerektiğini kaydetti. Hem üniversite hem kurumlarla projeler geliştirdiklerini söyleyen İçöz, şöyle devam etti: "Türkiye'deki narenciyenin yüzde 21'i İzmir'de üretiliyor. Narenciye bölgelerimiz denize yakın. Toprak kalitesini ve yer altı suyunu kontrol etmezsek, tuzlanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırız. Gümüldür'de tuzlanmaya rastladık, kontrol altına alınmazsa narenciye ağaçları kurur. Vahşi sulama yerine damlama sulamaya geçmek lazım. Bu projeyle narenciye üretimine bilimsel destek vermeyi amaçlıyoruz."
NARENCİYE İÇ PİYASADA UCUZA YENECEK
Ortadoğu'daki savaşlar sebebiyle nakliye sıkıntısı yaşandığını, bu durumun narenciye ihracatını olumsuz etkilediğini kaydeden Mustafa Türkmenoğlu da buna rağmen Ege Bölgesi'nin narenciye ihracatının Türkiye ortalamasından daha iyi olduğunu aktardı. Bu ay sürekli yağışların ve kırağının meyve dokusunu olumsuz etkilediğini dile getiren Türkmenoğlu, "Kabuktaki lekelenme ürünün lezzetini etkilemeyecek ama ihracatta biraz düşüş olacak gibi görünüyor. Bu gelişme, lezzetin iç piyasada daha ucuza tüketileceğinin göstergesi. İhracatımız düşecek belki ama halkımız daha ucuza narenciye yiyecek." diye konuştu.
zaman.com.tr
Narenciye rekoltesi uzaydan belirlenecek
Narenciye rekoltesi uzaydan belirlenecek
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Ege Bölgesi'ndeki narenciye alanlarının belirlenmesi ve haritalanması için Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ile İzmir İl Özel İdaresi ortak bir proje başlattı.