Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve çok çeşitli alanlarda kullanıldığı için ''mucize bitki'' diye adlandırılan, kilosu 10 ile 20 bin lira arasında satılan safranın hasadı törenle başladı.
Ağustos ayında dikimi yapılan ve kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı boyayabilme özelliğine sahip safranın hasadı dolayısıyla Yazı köyde safran yetiştiricisi İrfan Parmak'ın tarlasında tören düzenlendi.
Törende, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, safran hakkında bilgi verdi.
Kaymakam Gökhan Azcan, törende yaptığı konuşmada, kasım ayında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan safran bitkisinin, sabah erken saatlerde güneş tam doğmadan önce toplandığını söyledi.
Safranbolu'nun lokum ve üzümden sonra 3.güzelinin safran olduğunu belirten Azcan, şöyle devam etti:
''Safran üretimi gerçekten çok zahmet gerektiren bir bitki. Birçok alanda kullanılıyor. Kalitesini ve üretim miktarını artırmak için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. Safranbolu safranı dünyada kendini kanıtlamıştır. Atalarımızdan bize kalan safran üretimini gelecek kuşaklara da aktarmak zorundayız. Çiftçilere safran üretimi yaptıkları için teşekkür ediyorum. Hasat hayırlı olsun'' dedi.
Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük Garnizon Komutanı Jandarma Albay Samit Tokmak, Emniyet Müdürü Oktay Keskin ve daire müdürlerinin de katıldığı törende, protokol tarladan safran topladı.
Daha sonra ilçe merkezinde bulunan Asmaaltı'nda safranlı zerde kaynatıldı ve katılımcılara ikram edildi. Zerde ikramına Karabük Valisi İzzettin Küçük de katıldı.
Etkinlikler, Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi'nde açılan ve safranın fotoğraflarının yer aldığı bir fotoğraf sergisi açıldı.
Mucize bitki 'safran'ın hasadı başladı
Mucize bitki 'safran'ın hasadı başladı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, "mucize bitki" safranın hasadı gerçekleştirilen törenle başladı.