Türkiye'ye 1980'lerin sonunda getirilerek yetiştirilmeye başlanan ve "C vitamini deposu" olarak da gösterilen kivinin üretimi, son 10 yılda yaklaşık 7 kat artarak 37 bin 247 tona ulaştı.
AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, kivi, avokado ve muz üretimi, 10 yılda dikkat çekici oranda arttı.
A ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin olduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, cilt sağlığı ile nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi geldiği belirtilen kivi, üretimi en çok artan meyveler arasında yer aldı.
Anavatanı "Çin" olan, 1980'lerin sonunda Türkiye'ye getirilerek yetiştirilmeye başlanan "C vitamini deposu" kivinin üretim miktarı, 2003'te 5 bin 500 ton iken, yaklaşık 7 kat artarak 2012 sonunda 37 bin 247 tona çıktı.
Avokado ve muz üretiminde artış
Tropikal meyvelerden avokadonun üretimi, 10 yılda 4 kat arttı. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kabızlığa, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği belirtilen avokadonun üretimi, 2003'te 370 ton iken, bu rakam, yaklaşık 4 kat artarak 2012'de bin 463 tona yükseldi.
Kemik gelişiminde ve yorgunluğu gidermede faydalı, potasyum açısından zengin olduğu belirtilen meyvelerden muzun üretimi de 2003'te 110 bin ton iken, 2012'de 208 bin tona yaklaştı, bu yılın ağustos sonu itibarıyla ise 209 bin 328 tona ulaştı.
Kivi üretimi 7, avakado ise 4 kat arttı
Kivi üretimi 7, avakado ise 4 kat arttı
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Türkiye'ye 1980'lerin sonlarında getirilerek yetiştirilmeye başlanan kivinin üretim miktarı, son 10 yılda yaklaşık 7 kat artarak 37 bin tona ulaştı.