Samsun'un Bafra ilçesinde 26 bin dekar alana 78 bin ton salçalık kırmızı biber ekimi yapıldığı öğrenilirken, üreticiler ise fiyatlardan memnun değil.
Salçalık kırmızı biberin kilosunun 55 kuruş ila 60 kuruş arasında alıcı bulduğunu açıklayan komisyoncu Abdullah Can, Türkiyenin her tarafına gönderdiklerini, ağırlıklı olarak da daha çok doğu bölgelerinden talep olduğunu söyledi. Alımların 1,5 ay sürdüğünü belirten Can, havaların yağışlı olması nedeniyle ürünlerin yağmur suyundan bozulabileceğini, bu durumda da köylünün sıkıntı çekeceğini ifade etti.
Fiyatların istenilen seviyede olmadığını söyleyen üretici Ramis Gündüz ise, "45 dönüm salçalık biber ektim. Geçen yıl kilosu 60-70 kuruştu. Bu sene 50 kuruştan verebiliyoruz. O da masrafını anca karşılıyor" diye konuştu.Bir dönüm alandan 2,5-3 ton ürün alındığını ileri süren üretici İdris Gündüz de, "11 dönüm alana kırmızı biber ektim. Mazot, gübre ve ilaç pahalı. İşçi yevmiyesi 50 lira. 1 dönümde bin lira ile bin 200 lira arası masraf oluyor" dedi.Türkiye'nin hiçbir bölgesinde kırmızı biberde alınamayan randımanın Bafra Ovası'nda alındığını belirten Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Bafra Ovası'nda yetiştirilen salçalık biber ve acı biberlere, Doğu ve Güneydoğu illerinden önemli ölçüde talep geldiğini, tonlarca kırmızı biberin söz konusu illere gönderilmeye başlandığını söyledi.
aa.com.tr
Kırmızı biber üreticisi fiyat şoku yaşıyor
Kırmızı biber üreticisi fiyat şoku yaşıyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Samsun'un Bafra ilçesinde 78 bin ton salçalık kırmızı biber ekimi yapan üreticiler, oluşan fiyatlara tepkili.