Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Kırkağaç kavunu bereket saçacak

Tarım

Tat ve aroması ile dünyaca meşhur olan Kırkağaç kavunu bu yıl üreticiyi sevindirecek. GTHB Manisa İl Müdürü Hasan Çebi, il genelinde üretim miktarının yüksek olduğunu açıkladı.

Manisa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırkağaç’ta kavun ekili arazileri gezerek, İlçe Müdürü Melihşah Taşkın’dan bu yılki hasat hakkında bilgi aldı.

Tescilli Kırkağaç kavununun 15 Ağustos’tan sonra hasat edildiğini anlatan Çebi, bu tarihten önce Kırkağaç kavunu adıyla çıkan kavunun tescilli Kırkağaç kavunu olmadığını söyledi.

Manisa için önemli tarımsal ürünlerin başında yer alan tescilli Kırkağaç kavununun bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satışta kalabilmesinin bilinen en önemli özelliği olduğunu ifade eden İl Müdürü Hasan Çebi, “Tat ve aroması ile dünyaca meşhur olan Kırkağaç kavunu 2007 yılında İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası Başkanlığının ortak çalışmaları ile coğrafi işaretlenmesi yapılmış ve tescil edilmiştir. Son 3 yıldır kavunda etiketleme çalışmaları yapılmaktadır. Etiketli olan bu ürünler piyasaya arz edilmektedir.” dedi. Kırkağaç ve mahallelerine ait ovaların çok verimli olması ve bu durumun her türlü tarımsal ürünün yetişmesine de etki ettiğini vurgulayan Çebi, “İlçe ekonomisinin büyük bir kısmı tarıma dayanmaktadır. İlçede yaklaşık 5 bin aile tarım ile uğraşmaktadır. Toplam tarımsal arazi 214 bin 975 dekardır. En çok yetiştirilen mahsuller zeytin, kavun, domates, biber, buğday, tütün, mısır ve ayçiçeği (çerezlik)’dir. Ova, her türlü ziraata elverişli olduğundan bu temel ürünler dışında çeşitli baklagiller, sebze ve meyve ziraatı da yapılmaktadır.” şeklinde konuştu. 

Manisa genelinde kavunda üretim miktarının yüksek olduğunu ve dünya sıralamasında da Manisa’nın üretimde ikinci sırada yer aldığını ifade eden Çebi, "2013 yılında kavunda 108 bin 940 ton üretim gerçekleştirdik. 2014 yılında ise bu üretimin miktarının daha da artması beklenmektedir. Kırkağaç ilçemizde kavun hasadı 15 Ağustos’tan sonra yapılmaktadır. Bu tarihten önce piyasaya Kırkağaç kavunu diye çıkan ürün tescilli Kırkağaç kavunu değildir.” dedi. Bu yıl yaklaşık 12 bin dekarlık alanda kavun ekilişi yapıldığını ve bu üretim sezonu için 48 bin ton ürün hasadı beklendiğini belirten Çebi, “Kırkağaç kavunu, ilçe ekonomisine yüksek getirisi olan bir üründür. Bu üretim sezonunda da önceki yıllarda olduğu gibi yüksek verim beklenmektedir. Üretilen ürünün yaklaşık yüzde 30’u depolandıktan sonra satışa arz edilmektedir. İlçemizde yetiştirilen gerçek Kırkağaç kavunları başta İstanbul olmak üzere birçok ile ve ilçeye gönderilmektedir. Yapılan tanıtım ve eğitim çalışmaları ile ilçemizden kavun ihracatı da başlamıştır. Özellikle Doğu Bloğu ülkeleri ile AB ülkelerine ihracatımız hız kazanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Kavunların hasattan sonra 6-7 ay tazeliğini koruyarak soğuk hava depolarında saklandığını ve ilçede bugün 8 kavun deposunun bulunduğunun da altını çizen Çebi, “2011 yılında İlçe Müdürlüğümüz ile Kaymakamlığın ortak çalışmaları ve Zafer Kalkınma Ajansının desteği ile hazırlanan “Doğru Depo Yüksek Kazanç” adlı proje ile İlçemize 12 adet iklimlendirme odası yapılmıştır. Böylece kavunların hasattan sonra 6-7 ay tazeliğini koruyarak saklanması sağlanmıştır. Bu depo ilçemizde bir ivme yaratmıştır. Daha önce 2 adet olan modern kavun deposu bu projeden sonra 8’e çıkmıştır. Şu an ilçemizde bin ton kapasiteli modern kavun depolarımız mevcuttur.” dedi. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.