Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Kırıkhan kavunu ihracatçısını üzdü

Tarım

Amik Ovası'nda yetişen ve kendine has kokusu, rengi ve tadıyla geçen yıla kadar ihracatçısının gözdesi olan kavun bu yıl ihracatçısını üzdü.

Amik Ovası'nda yetişen ve kendine has kokusu, rengi ve tadıyla geçen yıla kadar ihracatçısının gözdesi olan kavunun, bu yıl kilosu 50 kuruşun altına düşmeyince ihracatının tamamen durduğu, üreticinin iç pazarla yetinmek zorunda kaldığı bildirildi.
Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim alanlarından Hatay'ın Amik Ovasında, geçen yıl 13 bin 818 dekarda kavun yetiştiriciliği yapılarak 37 bin 331 ton ürün alındı.

Üretimin 3 bin tonluk bölümü ise İran, Ukrayna, Suudi Arabistan, Yunanistan ve Bulgaristan başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildi. Kavunun kilosu geçen yıl da 50 kuruş olmasına rağmen talepte bulunan bu ülkeler, bu yıl aynı fiyatı fazla bularak, kavunu daha ucuz satan ve bu meyvede alternatif pazar olan Danimarka ve Hollanda'ya yöneldi.

Nisan ayında ekimini yaptıkları ''Galya'' ve ''Ananas'' çeşitlerinin hasadına umutlu başlayan ve dekara 1-3 ton arasında verim elde eden üreticiler, ihracattaki olumsuzluğu da iç piyasadaki yoğun taleple telafi etti.

Kırıkhanlı üreticiler son günlerde kamyonlar dolusu kavunu başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere göndermeye başladı. Üreticiler, ekim ayı sonuna kadar sürecek hasadı başladıkları gibi mutlu bitirmeyi umut ediyorlar.

ZAMANLAMA SORUNU


Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ise kavunun çok büyük ihraç kalemi olmasa da çeşitlilik sağladığını belirterek, ''Ancak, tüm sebze ve meyve ihracatındaki en önemli sorun zamanlamayla ilgili. İhtiyaç duyulan anda pazara girmek zorundayız'' dedi.

Kavak, ihracatta fiyatın önemli olduğunu ancak, zamanlamanın bundan daha önemli olduğunu belirterek, ''İhracat yaptığımız ülkeler kendi yerel ürünlerini tüketirken onlara ürün satamayız. Yeni üretim teknikleri ile hasat zamanını pazarın aç olduğu dönemlere denk getirdiğimizde fiyat pahalı da olsa satarız'' diye konuştu.

Yaz sıcaklarında en fazla tercih edilen meyve olarak sofralardaki yerini alan kavunun iç piyasadan büyük talep gördüğünü, kendine has kokusu, rengi ve tadının yanı sıra sert meyve eti nedeniyle ihracata da dayanıklı olduğunu belirten Kavak, bu nedenle üreticinin bu ürün konusunda tedirginliğe kapılmasına da gerek olmadığını kaydetti.

Bu arada, ihracatçısını üzerken üreticisini sevindiren kavun, toplayıcılarını da mutlu etti. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte kavun hasadına başlayan üreticiler, birkaç saatlik çalışmanın ardından güneş ışınları ürünü ısıtmadan kavun tarlalarını terk ediyorlar. Günde 2-3 saatlik çalışmanın ardından da 30 lira ücret alıyorlar.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.