Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Kestaneyi Aydın üretiyor Bursa pazarlıyor

Tarım

Türkiye’de kestanenin merkezi Bursa olarak bilinmesine rağmen en fazla üretim Aydın’da yapılıyor.

Aydın, yılda 20,3 bin tonla toplam kestane üretiminin yüzde 34’ünü tek başına karşılamasına rağmen bunu kazanca çeviremiyor. İncirde elde ettiği başarıyı kestanede gösteremiyor. Adı kestaneyle özdeşleşen Bursa ise yılda sadece bin 500 ton üretim yapıyor. Türkiye kestane üretiminde yedinci sırada yer alan Bursa, ürünün işlenmesi ve tanıtımında öne çıkıyor. Kestaneyi şeker yaparak hem katma değerini yükselten hem de markalaştıran Bursa, uluslararası pazarlarda da önemli bir potansiyele sahip. Kestane şekerinin üretim merkezi Bursa’da, irili ufaklı 250 firma faaliyet gösteriyor. Bunlar kestaneyi 150 çeşit ürüne dönüştürerek Fransa, İtalya, Hollanda, Kuzey Avrupa ülkeleri, Japonya, Fas, Tunus ve Libya’ya ihraç ediyor. Sadece iki kestane şekeri tesisine sahip Aydın ise ürünün küçük bir kısmını ihraç ediyor, önemli bir kısmını da kestane şekeri üretimi için Bursa’ya gönderiyor. Aydın, kestaneyi 5-6 liraya satarken Bursa, şeker yaparak fiyatı 10’a katlıyor. Bursa’nın kestane şekeriyle özdeşleşmesi, kestaneyi markalaştırmasından kaynaklanıyor. Türkiye, yıllık 62 bin tonla dünya kestane üretiminin yüzde 14’ünü karşılıyor. Hem ağaç sayısı hem de üretim açısından Aydın ilk sırada yer alıyor. Onu İzmir, Kastamonu, Sinop, Kütahya, Manisa, Denizli ve Bursa izliyor.
zaman.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.