Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Kayısıda 'altın sertifika' dönemi başladı

Tarım

Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun çalışmaları çerçevesinde, Malatya'da 3 kayısı üreticisinin bahçesine 'turuncu bayrak' asıldı...

Türkiye'de ilk kez bir gıda ürünün akredite edilmesini sağlayan Kayısı Akreditasyon Kurumu'nun çalışmaları çerçevesinde, Malatya'da 3 kayısı üreticisinin bahçesine ''turuncu bayrak'' asıldı, üreticilere ''altın sertifika'' verildi.

Üreticilere ''Kayısı Uygunluk Sertifikası'' verilmesi dolayısıyla Mahmudu köyünde üretici Hasan Hüseyin Gedik'in bahçesinde tören düzenlendi.

Kale Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, törende yaptığı konuşmada, Malatya Valisi Ulvi Saran'ın bir projesi olan Kayısı Akreditasyon Kurumu ile Türkiye'de ilk kez bir gıda ürününde standart belirlenmesi yapılmaya başlandığını söyledi.

Çalışma kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu'na akredite olduktan sonra standartları belirlediklerini dile getiren Uzunoğlu, oluşturdukları standart kitapçığıyla kayısının fide aşamasından ihracat aşamasına kadarki kriterlerini belirlediklerini anlattı.

Uzunoğlu, amaçlarının kayısının hem verimliliğini artırmak hem de piyasa değerini yükseltmek olduğunu vurguladı.

Söz konusu belgelendirmeyle kayısının standartlara uygun olup olmadığının denetleneceğini kaydeden Uzunoğlu, ayrıca üreticiye dönüm başına 25 lira hibe verebileceklerini ifade etti. Sistemin henüz başında olunduğunu belirten Uzunoğlu, sistemin tüm Malatya'da oturmasını arzuladıklarını söyledi.

Malatya'da üreticilerin en büyük probleminin kayısıya harcadığı emeğin karşılığını alamaması olduğuna işaret eden Uzunoğlu, sistemle kayısının fiyatının artırılmasının amaçlandığına dikkati çekti. Malatya'daki pek çok kayısı ağacının sertifikasız olduğunu vurgulayan Uzunoğlu, sistem sayesinde kayısı fidanların da sertifikalı olacağını sözlerine ekledi.

Kayısı Akreditasyon Kurumu Genel Müdürü Aydın Tay da üreticilerin bu işe sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Ürünün bol, işçi ücretlerinin yüksek olduğu bir sene yaşandığını dile getiren Tay, ''Bu tür sıkıntıları ancak zaman içerisinde belli bir standarda gelerek aşabiliriz. Buna orta ve uzun vadede bakmak lazım. İnşallah çiftçilerin de sahip çıkmasıyla bu işi çok iyi yerlere götüreceğiz'' dedi.

Tay, üreticilere verilen sertifikaların uygunluk puanlara göre belirlendiğini kaydederek, üreticilere bu oranlara göre altın, gümüş ve bronz sertifikalar verildiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Uzunoğlu, Kale ilçesinden Muzaffer Baykal, Dilek beldesinden Yusuf Doğan ve Mahmudu köyünden Hasan Hüseyin Gedik adlı kayısı üreticilerine altın sertifikalarını verdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.