Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Japon eriğini Japonya'ya ihraç edecek

Tarım

Adana'da, bin dönümlük arazinin 350 dönümüne ekili bodur ağaçlarından Japon eriği yetiştirerek, ilk hasadını dün gerçekleştiren Sunar Grup bünyesindeki NÇS tarım firması, birkaç yıl içinde Japon pazarına açılmayı hedefliyor.

Sunar Grup Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çomu, Çukurova'nın bereketli topraklarında yetiştirilen ilk Japon eriği hasadı sonrası yaptığı açıklamada, çitçilere tavsiyede bulunarak, "Japon eriğini özellikle Avrupa'da rağbet göreceği için seçtik. İstiyoruz ki bu ürünlerden buralarda başka insanlarda eksinler ve faydalansınlar" dedi.

Japon eriğinin Çukurova toprağına ve iklimine ne kadar uyum sağlayacağını görmek amacıyla deneme üretimi yaptıklarını ve başarılı sonuç aldıktan sonra yeni ekim sahaları açtıklarını dile getiren Çomu, "Japon eriğinde farklı türleri artırdık. Burada ayrıca Çukurova'ya örnek olmak istiyoruz. Bu ürünler özellikle ihracata dönük ürünlerdir. Bodur meyvecilik ile normal meyvecilik arasında en önemli farklardan biri ağaçların kısa boylu olmasıdır. Bu işlemeyi ve toplamayı kolaylaştırır. Ağaçlar kısa zamanda meyve vermeye başlar ve yüksek verimliliktedir. Çukurova'da bodur meyveciliği hararetle tavsiye ediyoruz" dedi.

Japon eriği yetiştiriciliğinde henüz istenilen verime ulaşılamadığı için ihracata yönelik çalışmalar yapmadıklarını kaydeden Hüseyin Çomu, şunları söyledi:

"Beklentilerimiz mısıra göre 10 kata varan gelir artışıdır. Buralar artık kıymetli topraklar. Yurtdışında inceleme gezileri yaptık, pazarları inceledik. Burada da profesörlerle, hocalarla görüştük. Çok titiz bir çalışma yaptık ve Japon eriği dikmeye karar verdik. Ekmeden önce toprak ve su analizlerini yaptık. Bodur meyvecilik, yapılacak tesise göre, dönümü 2 bin lira ile 8 bin arasında değişen bir yatırım. Burada dönümü 6 bin lira civarında yatırım yapıldı. Çiftçimiz tercihlerini bilimsel yönde yapsın.

Mutlaka ekilecek ürünler dünya pazarına açık olsun. 'Komşu da iyi olmuş, geçen sene iyi para kazanmış. O zaman bende o türü ekeyim' anlayışıyla tercihler yapıldığı için ya bir sonraki sene ürününü satamıyor, ya da eskimiş ürünler yenilenmediği için dünya pazarında müşteri bulmuyor. Veriminde teknik bilgi kullanılmazsa yine başarısız olunur. Bu işler, teknik ve bilimsel verilere ihtiyaç duyulan işler oldu."

Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde, Japon eriğini Japonya'ya satmak gibi hedefleri olduğunu belirten Çomu, "Önümüzde bazı engeller var. Birincisi Japonya, Türkiye'ye çok uzak bir ülke ve Çin ciddi bir üretici. Ama bunu başaracağız. Yağ ihracatında şu an Japon pazarına girmek üzereyiz. Japon eriğini de gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Çomu, bin dekar arazide Japon eriğinin yanı sıra bodur elma, nektarin, şeftali, Trabzon hurması ve Amerikan narı da yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.

Yener Ekinci -İHA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.