Türkiye’deki incir üretiminin yüzde 62,5'ini Aydın ilimiz tek başına karşılıyor. İncirin Aydın’da üretilen en önemli tarım ürünlerinden biri olduğunu kaydeden Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “TUİK'in 2013 yılı verileri incelendiğinde; incirin ilimizde 361 bin 552 dekar alanı kapladığı ve bu alandan da 186 bin 870 ton taze incir elde edildiği görülmektedir. Türkiye incir üretiminin 298 bin 914 ton olduğu dikkate alındığın da Türkiye'deki incir üretiminin yüzde 62,5'ini Aydın ilinin karşıladığı görülmektedir.
Aydın'ı 32 bin 997 ton ile İzmir, 25 bin 384 ton ile Bursa illeri takip etmektedir. Aydın'da üretilen incirin yüzde 94-95'i kuru incir olarak değerlendirilmekte olup bu da yaklaşık 45-50 bin ton'a tekabül etmektedir. Geri kalan yüzde 5-6'lık kısmı ise taze incir olarak tüketilmektedir. Bunun da çok büyük bir kısmını Aydın'a has sarılop çeşidi ve çok az bir kısmını ise siyah incir oluşturmaktadır.” dedi.
İncir, Türkiye ve Aydın için önemli bir değer
Yaş ve kuru olmak üzere en fazla üretimiyle ihracatta birinci olan Aydın'ın ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunun altını çizen Köksal, “Taze incir özellikle Buharkent ve Kuyucak ilçelerinde üretilmekte olup genellikle iç piyasaya arz edilmekle birlikte çok az da olsa siyah ve sarılop incirin Aydın'dan ihracatı da gerçekleşmektedir. Taze incir özellikle Kuyucak ve Buharkent ilçelerimizin ekonomisine önemli katkıları bulunmaktadır. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde incirin gerek kuru gerekse taze olarak ülkemiz ve Aydın açısından önemli bir değer olduğu görülmektedir. Bu değere sahip çıkmak ve daha iyi yerlere taşıyabilmek adına tüm paydaşların birlikte hareket ederek ellerinden gelen çabayı ortaya koymaları gerekmektedir.” diye konuştu.