Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Fındık üretimini yüzde 700 artırmayı başardılar

Tarım

Giresun'da "İyi Tarım Uygulaması" güzel sonuçlar verdi. Üretici, bir dekar alanda yüzde 300 ile 700 arasında fındık verimini artırdı.

Giresun'un Keşap ilçesinde "İyi Tarım Uygulamaları" kriterlerine uygun sertifikalı fındık üretimi yapan üreticiler, fındık miktarını bir dekar alanda yüzde 300 ile 700 arasında artırmayı başardı.

Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, ilçeye bağlı Kurugeriş köyünde gazetecilere yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan birliğin "İyi Tarım Uygulamaları" kriterleri kapsamında bahçelerde dekar başına düşen fındık miktarının artırılmasına yönelik çalışma yürüttüğünü söyledi.

Giresun'da bir dekar alanda ortalama 80 kilogram fındık alındığını kaydeden Şahin, "Bugün fındıkta dünya ortalaması yaklaşık 300 kilogram. ABD ve İtalya'da 300 kilogram seviyesine çok rahat ulaşılmış durumda. Gürcistan'da bile bu oran Giresun'un neredeyse 2 katı. Bugün Gürcistan'da dekara düşen fındık miktarı ortalaması 180-190 kilogram. Giresun'un ortalaması ise halen 80 kilogram" dedi.

Şahin, "İyi Tarım Uygulamaları" kriterleri sayesinde Giresun'da dekara düşen fındık miktarı ortalamasını yukarılara çekmeyi başardıklarını aktararak, "Gerçek anlamda çiftçilik yapan üreticilerimiz çok ciddi oranda ürün artışı sağladı. Üyelerimizin yüzde 80'i bugün bahçelerinde dekarda yüzde 300 ile 700 arasında fazla fındık hasat ediyor. Hedefimiz, Giresun'da dünya ortalamaları olmasa da ona yakın rakamlara ulaşmak" diye konuştu.

Fındık üreticisi Erol Altun da bahçesinin belli bölgelerinde dekarda yüzde 300'e varan ürün artışı sağladığını kaydetti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.