Bu yıl olumsuz hava şartlarından etkilenen fındıkta rekolte tahminleri 11 ila yüzde 38.4 arasında farklılık gösterdi. Buna göre, 2014 yılı için fındık rekoltesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 412 bin ton, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından 371 bin ton, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından ise 514 bin ton olarak öngörüldü.
Artvin, Bartın, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak olmak üzere 14 il ve 105 ilçede yapılan fındık üretimi, bu yıl olumsuz hava şartlarından etkilendi. Bunun üzerine Bakanlık, fındık rekolte tespit çalışmaları için il müdürlüğü başkanlığında üniversiteler, araştırma enstitüleri, Toprak Mahsulleri Ofisi, Fiskobirlik, ticaret borsası, ticaret ve sanayi odası, Ekonomi Bakanlığı, ihracatçı birlikleri ve ziraat odası temsilcilerinin katılımıyla Fındık Rekolte Tahmin Komisyonları oluşturdu.
Bakanlığın oluşturduğu komisyonlar tarafından yapılan çotanak sayımına göre 2014 yılı rekoltesinin mart ayında yaşanan don zararı nedeniyle 2013 yılına göre yüzde 25 azalarak 411 bin 647 tona gerileyeceği öngörüldü.
TZOB ise Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında kurulan tarafsız teknik komisyonun hiçbir etki altında kalmadan rekolte tespiti yaptığını bildirdi. Komisyonun, Türkiye fındık üretiminin yüzde 98,8'ini gerçekleştiren 14 ilde örnekleme metoduyla tespit edilen çotanak sayımlarının bilimsel olarak değerlendirilmesiyle rekolte tahmini yaptığı kaydedildi. Komisyon, bu yıl için fındık rekoltesinin 371 bin 185 ton olacağı tahmininde bulundu.
KFMİB ise 2014 yılı fındık rekoltesi tahminini 514 bin ton olarak açıkladı. Fındık Tanıtım Grubu bünyesinde ziraat mühendisleriyle 2010 yılından bu yana her yıl kendi rekolte tahminlerini yapan Karadeniz ve İstanbul Fındık İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu sektör kurulunca 2014 yılı fındık rekolte tahmini 514 bin ton olarak açıklandı.