Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Fındık için 6 maddelik çözüm paketi

Tarım

Son yıllarda üretimi ve ticareti kan kaybeden fındık sektörünü kurtarmak için 6 maddelik bir kurtarma paketi açıklandı...

Fındık sezonu yaklaşırken, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), sektörün sorununu çözecek 6 maddelik çözüm raporu açıkladı. Bu kapsamda alan bazlı gelir desteği devam ettirilmesi istenirken, telafi edici ödeme desteğinin yeniden düzenlenerek sürdürülmesi talep edildi.
Lisanslı depoculuğun mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğinin belirtildiği çalışmada, eski fındık bahçelerinin yenilenmesi, yeni fındık bahçelerinin tesisinde teraslama desteği verilmesi ve kırsal ikametgah desteği de talep edildi.
Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, 'Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödeme Yapılmasına Dair Karar'ın genel hatlarıyla bölgenin beklentilerini karşılamadığını kaydederek, "Ruhsatlı sahalarda fındık yetiştiriciliği yapan üreticiyle ruhsatsız alanda bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen çiftçinin desteklenmesi bölgemiz adına önemli bir adım oldu. Ancak ilk günden itibaren ifade ettiğimiz çekinceler bugün daha da gün yüzüne çıktı.

Ruhsatsız alanlarda fındık yetiştiriciliği önlenemediği gibi gerçek fındık üreticisi de yeterli oranda desteklenemedi. 2011 yılından sonra alan bazlı destekleme sürdürülmez ise bölgemiz fındık üreticisi mağdur olacak. Bunun için maddeler halinde önerilerimizi açıklıyoruz" diye konuştu.

Serbest piyasa şartlarının bölge üreticisi lehine düzenlenmesi ve alan bazlı desteklemenin en az 5 yıl daha sürdürülmesinin bölgenin sosyo-ekonomik düzeni için gerekli olduğuna inandığını kaydeden Çakırmelikoğlu, "Diğer yandan; 2009'da 440 bin ton, 2010'da 638 bin ton, 2011 yılında ise 450 bin ton fındığın olması bu dönemlerde üreticiyi mağdur etmedi. Ancak rekoltenin yüksek çıkması ile durum endişe verici olabilir" dedi.

Fındık bahçeleri gençleştirilmeli
50 yaşın üzeri fındık bahçelerinin yenilenmesi için mutlaka destekleme yapılması gerektiğini belirten Çakırmelikoğlu, "Fındık ağaçlarında gelişim 7 yıl, ekonomik verim yaşı 30 ile 40 yıl arasında. Fındığın başkenti Giresun'da dönümden ortalama 75 kilo ürün alınmasına rağmen, batı bölgesindeki genç bahçelerden ortalama 150 kiloya kadar mahsul toplanıyor. Bu veriler bölgemiz fındık bahçelerinin ömrünün bittiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

"Önerimiz, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin fındıkta destek kapsamına alınması ve yukarı da ifade ettiğimiz kriterler çerçevesinde milli bir politika oluşturulması" diyen Başkan Çakırmelikoğlu, "Tarım Müdürlükleri kanalıyla bölge fındık müstahsili çiftçilik karnesi ile kayıt altına alınmalı ve bu karneler vasıtasıyla yıllık rutin bakım ve hizmet faaliyetleri kapsamında destekleme rakamlarından yararlanması sağlanmalı. Bu uygulama ile gerçek fındık çiftçisinin pozitif ayrım ile destekleneceği kanaatindeyiz. Bu sürece ilaveten fındık ihtisas borsasının kurulması ve lisanslı depoculuğa geçişin hızlandırılması ya da teşvik edilmesi şart."

Çakırmelikoğlu, 15.07.2009 tarih ve 15201-15202 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararlarına sadık kalınması ve serbest piyasa koşullarına, üretici desteklenmesinin ön planda tutulduğu politikalardan hiçbir şekilde popülizm baskısı ile vazgeçilmemesi gerektiğini bildirdi.

İhracat bölge limanlarından yapılmalı
Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu, fındık ihracatının artırılması için de çeşitli önerilerde bulundu. Bu kapsamda sektöre özel, uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanması gerektiğini belirten Çakırmelikoğlu, "Gümrük vergileri düşürülmeli, fındık entegre tesislerinin kullandıkları enerji girdisi üzerindeki vergiler imalatın ihraç edilmesi kaydı ile alınmamalı, yatırımlarda teşvik ve hibe programlarının devamı sağlanmalı, KDV iadeleri, stopaj ve diğer vergi mahsupları daha hızlı gerçekleştirilmeli, tarımsal ürünlerde ihracat iadeleri ödemeleri çabuklaştırılmalı, uluslararası fuar ve tanıtım destekleri artırılarak devam ettirilmeli, fındık ihracatının bölge limanlarından yapılması teşvik edilmeli" diye konuştu. Çakırmelikoğlu, fındık ihracatının yüzde 75'inin AB ülkelerine yapıldığını da anımsatarak, pazar çeşitliliğinin sağlanması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Fındık için 6 öneri

.Alan bazlı gelir desteği devam ettirilmeli
.Telafi edici ödeme desteği yeniden düzenlenerek devam edilmeli
.Fındık ürününde lisanslı depoculuk çalışmaları hayata geçirilmeli
.Eski fındık bahçelerinin yenilenmesi sağlanmalı
.Yeni fındık bahçelerinin tesisinde teraslama desteği verilmeli
.Kırsal ikametgah desteği verilmeli
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.