Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Pamukkale ilçesi’ne bağlı Gözler, Uzunpınar, Kurtluca, Güzelpınar, Akçapınar, Eymir ve Haytabey mahallelerinde Türkiye kekik üretiminin yüzde 85’inin yapıldığını söyledi.
Bölgede yaklaşık 50-55 bin dekar alanda doğal kekik üretimi; buna paralel olarak da yılda 7,5- 8 bin ton ‘kekik hasadı’ yapıldığını belirten Gemici, geçen yıl kilosu 6,5-7 lira aralığında satılan kekiğin, üreticisinin yüzünü güldürdüğünü belirtti. Kekiğin dünyada talep gören önemli tıbbi aromatik ürünler arasında yer aldığına dikkat çeken Gemici “Türkiye’de kekik üretimine uygun toprağa sahip yerlerin başında Denizli gelmekte. İlimizde üretilen kekiğin büyük bölümü, başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor.
Gıda ve ilaç sanayisinde hammadde olarak kullanılan kekiğe son yıllarda alternatif tıp uygulamalarıyla kullanım alanının yaygınlaşması nedeniyle Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinden de talep geliyor. Kekiğin, yağı ve suyu da çok kıymetli. Kekik yağı ve suyu çıkarma işleminden sonra artakalan posa da hayvan yemi olarak kullanılıyor. İç ve dış piyasada yoğun talep gören kekik, üreticisinin de yüzünü güldürüyor. Bu yüzden her yıl kekik dikim alanları artıyor. Çok yıllık bitki olan kekik fidanından iyi bakılması halinde 10 yıl boyunca ürün almak mümkün oluyor” dedi.
Kaliteli üretim
Kekik üretiminde kimyasal hiçbir şeyin kullanılmadığını, üreticilerin doğal yollarla ve tarım aletlerini kullanarak üretim yaptıklarını belirten oda başkanı Gemici “Bölgemizde pamuğa alternatif olarak dikimi yapılan kekik, çiftçilerimiz için iyi bir gelir kapısı oldu. Kekik üretimi ve satışıyla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Böyle olunca da her yıl yaşlanan kekik fidanlarının yerine yenileri dikiliyor, yeni kekik tarlaları kuruluyor. Kekik üretiminde hiçbir kimyasal kullanılmadığı için özellikle otla mücadele, çapa kullanılarak elle yapılıyor.
Bitkinin kökleri çapayla kabartılıp rahatlatıldığı için de verim ve kalite yüksek oluyor. Denizlili çiftçilerimiz, kekik üretiminin ustası oldu. Mart-Nisan döneminde dikimi yapılan kekik bitkisinin Temmuz-Ağustos döneminde hasadı başlıyor. Dikilen kekik fidanlarından aynı yıl istenilen miktarda olmasa da ürün almak mümkün. Ancak bitki, ikinci yıldan itibaren tam verime oturuyor” diye konuştu.