Ekonomik anlamda beyaz kirazın başkenti sayılan Konya'nın Ereğli ilçesinde üreticiler genellikle gıda sanayisinde kullanılan beyaz kirazı Avrupa ülkelerine sofralık tüketim için pazarlamaya hazırlanıyor.
Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, ilçenin farklı bölgelerinde 15'e yakın köyde 50 bin dekar alanda beyaz kiraz üretiminin yapıldığını belirtti.
Kiraz bahçelerinin her yıl arttığını ifade eden Özgüven, Türkiye'nin ekonomik anlamdaki beyaz kiraz üretiminin tamamının, ''beyaz kiraz cenneti'' olarak adlandırılan Ereğli'de yapıldığını söyledi.
İlçe topraklarının bir bölümünün Toroslar'ın eteklerinde olması nedeniyle birçok meyvenin ana vatanı olduğunu, kiraz bahçelerinin İvriz gibi çok değerli bir kaynak suyu ile sulandığını vurgulayan Özgüven, şunları kaydetti:
''Toroslar, İvriz kaynak suyu ve bölgenin iklim koşulları beyaz kirazın kalitesi ve aromasında etkili oluyor. Yüksek kalite nedeniyle İtalya başta olmak üzere birçok AB ülkesi Ereğli kirazını tercih ediyor. Sert geçen kışa ve haziranda etkili olan doluya rağmen yaklaşık 8 bin ton rekolte bekliyoruz. Pazarlama konusunda bir hareketlilik var. Bir çok firma ürün ağaçta iken pazarlığını yaptı.''
Şeker oranı az, kanı sulandırıcı özelliği fazla
Özgüven, üretilen kirazların yüzde 80'inin AB ülkelerine ihraç edildiğini dile getirdi.
Kırmızı kiraz gibi sofralık olarak tüketilmeyen ve daha çok gıda sanayisinde kullanılan beyaz kirazda sofralık ürün olarak pazarlama sıkıntısı yaşandığını ve bunu çeşitli projelerle aşmaya çalıştıklarını anlatan Özgüven, şöyle devam etti:
''Bu yıl sofralık tüketim için pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Sanayi ürünü olarak satıldığı zaman çiftçimiz para kazanamıyor. Geçen yıl kirazın fiyatı 85 kuruş ile 1,5 lira arasında değişti. Sofralık tüketim hedefimizi tutturursak, çiftçimiz emeğinin karşılığını alacaktır. İtalya ve Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi sofralık tüketim için talepte bulunuyor. Sofralık tüketimin tamamını karşılayabilecek üretim kapasitesine sahibiz. Halkımıza da beyaz kirazı sofralık olarak tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Şeker oranı daha az ve kanı sulandırıcı özelliği daha fazla. Beyaz kiraz bir şifa kaynağı.''
Özgüven, beyaz kirazın ilçeye 10 milyon liralık katma değer kazandırdığını, sofralık tüketimin artmasıyla birlikte bu rakamın daha da yükseleceğini sözlerine ekledi.
Beyaz kiraz AB'ye girmeye hazırlanıyor
Beyaz kiraz AB'ye girmeye hazırlanıyor
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Genellikle gıda sanayiinde kullanılan beyaz kirazın Avrupa sofralarını süslemesi için harekete geçildi.