Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

"Aspir"e pozitif ayrımcılık yapılıyor

Tarım

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, aspir ekiminin yaygınlaştırılması için destek vermeye devam ettiklerini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, aspir ekiminin yaygınlaştırılması için destek vermeye devam ettiklerini belirtti. Yağlı bitkiler içinde en çok aspire teşvik olduğunu söyleyen Eker, "Aspire pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Verdiğimiz desteklerle 2002'de 25 ton olan üretimi 20 bin tona çıkardık" dedi.
TÜRKİYE ÜRETİMDE YEDİNCİ

Aspirin Anadolu coğrafyasına uygun bir bitki türü olduğunu ifade eden Eker, Türkiye'nin Hindistan, Meksika, ABD gibi önemli üreticilerden sonra 7'nci sırada olduğunu ifade etti. Eker, aspirin Türkiye'de "yalancı safran" olarak da bilindiğini belirterek, şöyle konuştu: "Aspir kuraklığa dayanıklı bir bitki, ayrıca tohumun ortalama yağ oranı yüzde 40 civarında. Az yağış alan ülkemizde hiç sulama yapmadan bile aspir üretimi mümkün. Bu bitkinin yağı mutfakta, boya, vernik, yem, ilaç sanayi ve biyodizel üretimi gibi çeşitli alanlarda kullanılıyor." Eker, aspir ekim alanlarının 10 yılda 40 dekardan 16 bine, üretiminin de 25 tondan 20 bin tona çıktığını belirterek, "2013 hedefimiz 50 bin tona ulaşmak" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.