Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Arıcılık stratejik bir sektördür

Tarım

Arıcılık Sektör Toplantısı'nda konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, arıcılığın geleceği olan stratejik bir sektör olduğunu ve her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Gıdavitrini - Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı kapsamında düzenlenen "Arıcılık Sektörü Toplantısı" Ordu’da gerçekleştirildi. 
Sektör için hayli önem arzeden toplantıya Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın ile birlikte aracılık sektöründe görev alan mühendis ve üreticiler katıldı.
İNSANLARA FAYDALI OLMAK İSTİYORUZ
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu TKDK tarafından düzenlenen IPARD Uygulamaları ve Arıcılık Sektörü Toplantısı’nda bir konuşma yapan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Böyle bir toplantının Ordu’da yapılıyor olması bizleri son derece mutlu kıldı. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bizim her zaman en yakın mesai çalışma arkadaşlarımız olmuştur. Bizler görev yaptığımız yerlerde bulunduğumuz ile faydalı olmak istiyoruz. İnsanlar burada geçinsinler, istihdam, üretim artsın ve iş bulsunlar. Biz de buna nasıl katkıda bulunabiliriz bunun peşindeyiz. Yapılacak her iş ve işlemler, her teşebbüs sonuçta bir sermayeye, paraya dayanıyor. Önce müteşebbis sonrada bunu finansa edecek kaynak lazım. En büyük yakınmalardan bir tanesi de çoğu AB’den gelen bu hibelerin, yeterince proje üretilemediği için zamanında kullanılmadığı şeklinde yakınmalar vardı. Bu kurum aslında Avrupa birliği adına akredite proje eden bir kuruluş” diye konuştu.

ARICILIK, STRATEJİK VE GELECEĞİ OLAN BİR SEKTÖR "Geleceğin en stratejik ürünü tarımsal ürünlerdir. Birim alanda en fazla ürünü elde etme, en kaliteliyi yakalama, insan sağlığını zarara sokmayacak şekilde dünyada da pazarlanabilir tarımsal ürünler üretmek zorundayız” diyen Balkanlıoğlu, "Bizim pek çok açıdan avantajımız var ve her bölgemizde çok değişik ürünler elde ediliyor. Rize’de çay, Ordu’da fındık var. Sektörde belirleyici konumdayız. Tekelinde olduğumuz sektörler var. Yüksek gerilim hattında çalışan bu işi en iyi yapanlar Gölköy ilçemizden çıkıyor. Ordulular çalışkan ve bir şeyler yapmak istiyor. Bu tür kuruluşlar aracılığıyla önlerini açmak lazım. Ayrıca, Ordulu arıcılar mücadele ediyor ve Türkiye’nin dört bir yerinde bal üretip satıyorlar. İlimizde kurulan Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile sahte balında önüne geçilecek. Arıcılığın merkezi Ordu. Arıcılık sektörü bizim açımızdan son derece önemli. Stratejik ve geleceği olan bir sektör" şeklinde konuştu.

ORDU TURİZMDE DE İDDİALI
Konuşmasında Ordu’nun turizmde bir marka kent olması amacıyla yapılan tanıtım faaliyetlerine de değinen Vali Balkanlıoğlu, "Özellikle kırsal alanlarda butik otellerde, tatil köylerinde kuş sesleriyle naturel yiyeceklerle tatil yapmak istiyorlar. Buralarda boş evler fazla ve bunlar ev pansiyonculuğu olarak değerlendirilebilir. Bu toplantının geleceğe dönük yeni pencereler, tespitler açacağını, Ordu’nun tarımsal ve kırsal kalkınmasına katkı sağlayacağını özellikle arıcılığımızın bulunduğumuz yerde biraz daha ileriye gideceğini inancım tamdır" diyerek sözlerini tamamladı.

TÜRKİYE’DE ARICILIĞIN MERKEZ İLİ ORDU
TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Türkiye’de arıcılık denilince akla Ordu’nun geldiğini ve bu sebeple Aracılık Sektörü Toplantısı’nı yerinde yapmak istediklerini belirtti.
Yeni programla ile birlikte üreticilere verilen destek ödemelerinin artacağını ve arıcılığın artık yan değil ana faaliyet olarak yapılmasını istediklerini aktaran TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, şöyle konuştu:
"TKDK’nın amaçlarından bir tanesi kırsal alanda sürdürülebilir tarımsal işletmeler kurmaktır. Bunlardan bir tanesi de arıcılık sektörü ve arıcılıkla ilgili işletmeler kurmak. Bu işi yapabilmek amacı ile biz sizlere destek veriyoruz, hibe veriyoruz. Bizim arıcılık sektöründe hibe oranımız bugüne kadar yüzde 50 idi. Yani yaptığınız yatırımların yüzde 50’sini biz destekliyorduk ve KDV muafiyetiniz vardı. Ama yeni programlama döneminde bu yüzde 50 olan destek oranımızı biz yüzde 65’e çıkarıyoruz. Yüzde 65 destek vereceğiz. Artık bu sektörden bazı beklentilerimiz var. Daha fazla kontrollü, daha fazla modern ve fenni şartlarda üretim yapmalarını bekliyoruz. Sürdürülebilirlik kavramını artık arıcılarımızın da gündemlerine almalarını bekliyoruz. Arıcılığı bir yan faaliyet olarak değil de ana faaliyet olarak yapmalarını istiyoruz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.