5 bin çiftçinin tohumunu değiştirecek
Emekli öğretmen Nazmi Ilıcalı, DPT'den 100 bin TL alarak organik tohum projesi başlattı. 111 yerli tohumu canlandıran Ilıcalı'nın projesine Çanakkale'den Antalya'ya yüzlerce köylü başvuruyor.
2003 yılından bu yana Doğu Anadolu'da sözleşmeli organik tarım projeleriyle çiftçileri bilinçlendiren Nazmi Ilıcalı, iki aydır yeni bir proje üzerinde harıl harıl çalışıyor. Yürüttüğü projelerle ünü Amerika'dan Davos'a kadar uzanan emekli öğretmen Ilıcalı, temmuz ayında Anadolu Tohumlarıyla Organik Tarım projesi için DPT'den 100 bin lira alarak işe koyuldu. Geçen yıl Amerika'da uluslararası sosyal girişimciler derneği ASHOKA tarafından yılın sosyal girişimcisi seçilen ve geçtiğimiz aylarda Fransa'daki sosyal girişimcilik konferansına deneyimlerini anlatmak üzere davet edilen Ilıcalı'nın projesine Davos'taki Swatsh Vakfı tarafından ödül verildi. Dünya genelinde organik tarımla ilgili sivil toplum kuruluşlarının kendi üretim kriterlerini kabul ettirdiklerini anlatan Ilıcalı, bu sistemi Doğu Anadolu'daki üretime uyarlayan bir proje geliştirdiğini söylüyor. "Diğer ülkelerdeki çalışmaları mercek altına aldık. Biz de kendi kriterlerimizi oluşturmak için akademisyenlerle çalıştık. Bunu Erzurum Kalkınma Ajansı KUDAKA ve Devlet Planlama Teşkilatı'na sunduk. Büyük ilgi gördü ve 18 Temmuz'da kabul edildi" diye süreci anlatıyor Ilıcalı. Organik tarımla ilgili çalışmalar yapan 11 akademisyenin projeye imza attığını söyleyen çevresindekilerin deyimiyle 'Organik Nazmi', Avrupa Birliği'nden de uzman getirdiklerini anlatıyor.
SADECE ANADOLU TOHUMU
Doğu Anadolu Organik Tarım Kriterleri'nin en önemli maddesi, Anadolu topraklarında sadece Anadolu tohumlarıyla organik tarım yapılabileceğini anlatan bölüm. Ilıcalı bu maddeyi şöyle açıklıyor: "İki yıldır 111 farklı Anadolu tohumunu bir araya getirmekle uğraşıyorum. Tohumlardan verim almaya başladık bile. Doğu Anadolu'daki 5 bin çiftçiyle projeye başladık. Çanakkale'den de Antalya'dan da talep geliyor. Bu proje Türkiye'deki köylülerin hayatını değiştirecek."
BİN ÇİFTÇİ İSTANBUL'DA YÜRÜYECEK
Ilıcalı ve çalışma arkadaşları kurdukları Organik Güvenilen Gıda Üreticileri Federasyonu'yla marka çalışmaları yürütüyor. İşin pazarlama ve tanıtım kısmında da farklı bir yöntem belirlemiş Ilıcalı. "5 bin çiftçiyi biner kişilik gruplar halinde büyük kentlere göndereceğiz. Tişörtler, şapkalar giyecek, el ilanları dağıtacaklar. İstanbul'da 1.000 çiftçinin kağnıları da kullanarak dolaştığını düşünebiliyor musunuz" diyor.
İŞKUR' la eleman yetiştirecek
NAZMI Ilıcalı'nın projesi sadece Anadolu köylüsünün hayatını değiştirmeye yönelik değil. Organik tarım konusunda üretici kadar kontrolör gibi pozisyonlara da ihtiyaç olduğunu ve eleman bulunamadığını anlatan sosyal girişimci Ilıcalı, Türkiye'de meslek yüksek okullarında her yıl yüzlerce gencin eğitim gördüğünü anlatıyor ve ekliyor: "Şu anda 1.000 kadar öğrenci eğitim görüyor. Bu okullardan mezunlara iş vereceğiz. İŞKUR'la organik tarım kontrolörlüğü gibi meslek edindirme kursları açacağız. Buradan mezun gençler Türkiye'nin her yerinde hem işi öğrenecek hem de kariyer yapacak. Bu yetişmiş gençlere dünyanın her yerinde ihtiyaç var. Bu projenin de evrakları tamamlandı, başvurusu yapıldı. İlk kurs Ankara'da başlayacak. Feredasyon olarak bizimle çalışan bu gençlere maaş ve prim ödeyeceğiz."
Yasemin Salih
5 bin çiftçinin tohumunu değiştirecek
5 bin çiftçinin tohumunu değiştirecek
Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri
Tarım
Emekli öğretmen Nazmi Ilıcalı, DPT'den 100 bin TL alarak organik tohum projesi başlattı. 111 yerli tohumu canlandıran Ilıcalı'nın projesine Çanakkale'den Antalya'ya yüzlerce köylü başvuruyor.