Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" de bulunan Taşköprü sarımsağının ismi kullanılarak Çin orijinli sarımsak satılmasına tepki gösterdi.
Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Eligüzeloğlu, yaptığı açıklamada, yörede sarımsak üreten 4 bin aile bulunduğunu belirtti.
İlçede 25 civarında ailenin ise Çin orijinli sarımsak ürettiğini bildiren Eligüzeloğlu, "Üretilen Çin sarımsağı da 'Taşköprü sarımsağı' adıyla satılıyor. Yapılan doğru değil. Bunun Taşköprü'ye çok zararı var. Biz kendi sarımsağımızı üretip satalım. Bunu yapan Taşköprü'de azınlık bir grup ancak kötü bir imaj oluyor. Bu bizim için çok büyük bir ayıp. Vatandaşlarımızı bilinçlendirerek bunun önüne geçmeliyiz." dedi.
Mayıs ve haziran aylarında Taşköprü sarımsağı bulunmadığını, bu aylarda hasat edilebilmesi nedeniyle bazı üreticilerin boşluğu değerlendirmek için Çin sarımsağı ürettiğini anlatan Eligüzeloğlu, "Önceden başka illerden sarımsak alınıp Taşköprü'ye getiriyorlardı. Son yıllarda ise Kastamonu'da da ekilmeye başlandı. Bu, Taşköprü sarımsağını kötü duruma düşürüyor. Oysa bizim sarımsağımız, Türkiye'de yetiştirilen sarımsaklar arasında en uzun raf ömrüne sahip olan türdür. Doğal şartlarda soğuk hava deposuna gerek kalmadan 10 ay muhafaza edilebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Eligüzeloğlu, Taşköprü sarımsağı ile Çin sarımsağı arasındaki farklara da değinerek, şunları kaydetti:
"Çin orijini sarımsağın sapı bükülmez, sert olur. Dişleri beyazdır, düzenlidir ve sert değildir. Taşköprü sarımsağında ise bunun tam tersi özellikler mevcuttur. Taşköprü sarımsağının dişi pembe olur. Bir sarımsağın daha iri olması, o ürünün kaliteli olduğunu göstermez. Önemli olan kimyasal özellikleri, dayanıklılığı ve benzerlerinde bulunmayan kansere karşı etkili selenyum mineralini yüksek düzeyde barındırıp barındırmadığıdır. Taşköprü sarımsağımız bu özellikler bakımından çok zengindir."
Sarımsak üreticisi Bekir Ergün ise ilçede Çin sarımsağı üretilmemesi gerektiğine değinerek, bazı üreticilerin günü kurtarma peşinde hareket ettiğini, bunun da Taşköprü sarımsağının değerini düşürdüğünü ifade etti.
Aroması, uzun raf ömrü ve özellikleriyle Taşköprü sarımsağına 2009 yılında Türk Patent Enstitüsünce "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" verildi. Yörede 4 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağının rekoltesi, genellikle 16-18 bin ton civarında gerçekleşiyor.