Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

25 milyon çiftçi GDO'lu tohum kullanıyor

Tarım

Dünya çapında en çok kullanılan GDO'lu ürünler mısır, soya fasulyesi ve şeker pancarının üretimi için 25 milyondan fazla çiftçi çalışıyor.

Genetiği değiştirilmiş gıdalar, laboratuvar ortamında diğer bitkiler, hayvanlar, virüsler ya da bakterilerden alınan genlerle DNA'sı değiştirilen bitki ya da et ürünleri olarak tanımlanıyor.
Genetik mühendislik teknikleri, bitkilerin haşerelere ve ot öldürücülere karşı korunması, besleyici değerinin artırılması ve raf ömrünün uzatılması için kullanılıyor.
Çin, 1992'de virüslere karşı dirençli tütünün ticaretine izin verin ilk ülke oldu.
Genetiği değiştirilmiş gıda ürünlerinin satışına ise ilk kez 1994'te ABD'de izin verildi. ABD'de piyasa çıkan ilk genetiği değiştirilmiş ürün, raf ömrü uzatılmış domates oldu. Avrupa'da ticaretine izin verilen ilk genetiği değiştirilmiş ürün ise herbisite dirençli tütün oldu. 2000 yılında bilim adamları ilk kez besleyiciliğini artırmak için A vitamini ekledikleri genetiği değiştirilen pirinç üretti.
En yaygın olarak üretilen genetiği değiştirilmiş bitkiler; soya fasulyesi, şeker pancarı, mısır, domates, patates ve pirinç.
ABD'de üretilen pamuğun yüzde 94'ü ve yağ üretiminde kullanılan kanola bitkisinin ise yüzde 90'ı genetik değişime uğratılmış.
En çok kullanılan genetik değişime uğratılmış et ürünü ise, somon balığı.
ISAAA'ya göre 29 ülkede 25 milyondan fazla çiftçi, genetiği değiştirilmiş tohumlar kullanarak tarım yapıyor. Bu çiftçilerin 6,5 milyonu Çin'de, 6,3 milyonu ise Hindistan'da yaşıyor.
aa.com.tr
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.