Gidavitrini.com.tr - Güvenli gıda, tarım ve güncel gıda haberleri

Şenpiliç yönetimi sektörün geleceğini anlattı

Şirketler

Şenpiliç'in kuruluşunun 35. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen toplantıda, Türkiye'deki piliç sektörünün görünümü ele alındı.

Şenpiliç Yönetim Kurulu Başkanı İpek Üstündağ, 2012 yılında Türkiye'de 1,7 milyon ton piliç eti üretimi gerçekleştiğini belirterek, ''Bununla en çok piliç eti üreten ülkeler arasında 9. sıradayız. 2025 yılında ise sektörün 3 milyon tondan biraz daha fazla piliç eti üreteceğini öngörüyoruz'' dedi.
İpek Üstündağ, Şenpiliç'in kuruluşunun 35. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen toplantıda, Türkiye'deki piliç sektörünün görünümü ve şirket faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyara ulaşacağının ve yüzde 33 daha fazla gıda üretimine ihtiyaç olacağının tahmin edildiğini aktaran Üstündağ, proteinlerin insan beslenmesinde önemli bir yeri olduğunu, Türkiye'de ailelerin yüzde 98'inin evine piliç eti girdiğini ve haftada iki kez piliç eti tüketildiğinin bilgisini verdi.

Türkiye'de sektörün gelişimine paralel olarak 10 sene içinde kişi başı piliç eti tüketiminin 11 kilogramdan 19 kilograma yükseldiğini kaydeden Üstündağ, ''Türkiye'de 1990-2012 yılları arasında piliç eti üretimi 10 kat artmış vaziyette. Bu büyüme önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Türkiye'de sektörün dünyaya göre daha hızlı büyüyeceğini öngörüyoruz. 2007-2011 yılları arasında dünyada piliç eti üretimi yüzde 15 artarken, Türkiye'de yüzde 54 arttı. 2012 yılında Türkiyede 1,7 milyon ton piliç eti üretimi gerekleşti. Bununla en çok piliç eti üreten ülkeler arasında 9. sıradayız. 2025 yılında ise sektörün 3 milyon tondan biraz daha fazla piliç eti üreteceğini öngörüyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin piliç eti ihracatının da 2012 yılında yüzde 40 arttığını ve 570 milyon dolara ulaştığını belirten Üstündağ, bu ihracatın şu anda yakın coğrafyadaki Irak, İran, Libya ve Türki Cumhuriyetlere yapıldığını, ama gelecek yıllarda Afrika ve Arap ülkeleri ile Avrupa Birliği'ne de ihracat olacağını ve 5 yıl içinde Türkiye piliç eti sektörünün 1,5 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmasını öngördüklerini ifade etti.

Üstündağ, Türkiye'de tavukçuluk sektörü modern anlamda 1980'lerde gelişmeye başlamasının Avrupa'ya göre geç kalmış olsa da Türkiye'deki tesislerin Avrupa'daki eşdeğerlerine göre daha modern ve ileri teknolojiye sahip olmalarının avantajı sağladığını söyledi.

Şenpiliç, cirosunu 10 yılda 33 kat artırdı
Şenpiliç'in Türkiye'nin 100 büyük sanayi kuruluşu arasında yer aldığını ve son 10 yılda cirosunu 33 kat arttırdığına dikkati çeken Üstündağ, bunun tamamen öz sermaye ile gerçekleştirilmiş bir büyüme olduğunu kaydetti.

Yılda 210 bin ton olan kapasitelerini, 60 milyon liralık bir yatırımla 2014 yılında açılacak ve ikinci kesimhaneleri olacak Ali Fuat Paşa fabrikasıyla 320 bin tona çıkaracaklarını belirten Üstündağ, toplam 7 bin kişiye direkt istihdam sağladıklarını söyledi.

2012 yılında 33 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, bunu 5 yıl içinde 150 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Üstündağ, ''Kalite Derneği'nin yaptığı Müşteri Memnuniyeti anketine göre piliç eti ve et ürünlerinde müşteri memnuniyeti sıralamasında birinciyiz. Üretimin ilk adımından ürünün raflara ulaşmasına kadar kalite ve gıda güvenliğini titizlikle uyguluyoruz. Üretimimizin her aşaması ileri teknolojiyle kayıt altına alınıyor. Söğütlü kesimhanemiz Avrupa Birliği ön ihracat izni almış Türkiye'deki sayılı kesimhanelerden biridir'' diye konuştu.

Sosyal sorumluluk konusunda önem verdiklerini dile getiren Üstündağ, ''Sakarya'da bulunan Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, bölgesinin en büyük ve altyapısı en teknolojik donanımlı meslek lisesidir. Burada gıda sektörü için kalifiye teknik elemanlar yetişmektedir. Bunun yanı sıra istihdam garantili kurslar düzenliyoruz. Buradan en son 198 kişi mezun olarak işlerine yerleşti'' ifadelerini kullandı.

Üstündağ, kullanılan yemler sebebiyle piliç etinin bazı hastalıklara sebebiyet verdiğine ilişkin bir soru üzerine, ''Bunların bilimsel dayanağı bulunmuyor. Piliç etinin kanser yaptığına dair bilimsel veriye rastlamadım'' dedi.

Üstündağ bir soru üzerine, büyüme planları arasında bir şirket satın alınması olmadığını söyledi.

''Devletin ihracat hariç hiçbir desteği yok''

Şenpiliç Kurucusu ve Onursal Başkanı Haşim Gürdamar da 1980'den bugüne beyaz et sanayinde büyük bir değişim olduğunu belirterek, ''Tavukçuluk sanayinin Türkiye'de bugünlere gelmesinin baş sebebi devletin yönlendirmesidir. Devlet kredi ve teşvik vermiştir. 1980'li yıllarda yem faturasını Ziraat Bankası'na götürür, yüzde 25 parayı geri alırdık. Böyle bir teşvikle bu sektör büyüdü. Ama bugün devletin ihracat hariç hiçbir desteği yok ve sektör kendi ayakları üzerinde duruyor'' diye konuştu.

Sadece Türkiye içindeki şirketlerle değil dünyadaki şirketlerle de rekabet ettiklerine işaret eden Gürdamar, ''Bunu için hem kaliteli üretmeliyiz hem de maliyetlerimiz düşük olmalı'' dedi.

Gürdamar, bir soru üzerine, Sakarya'da yeni bir okul yapma konusunda araştırmalarının devam ettiğini kaydetti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.